LAURA MARÍN - Vilanova i la Geltrú
Una de les principals novetats del carnaval d'enguany és la recuperació dels gegants de la Cuina Vella, és una aposta més per a la remodelació del Vidalot?
–«Sí, la intenció és donar un impuls al Vidalot, perquè és un acte que tal com el coneixíem ja ha desaparegut. Creiem que és un dia més pels vilanovins que per a la gent de fora i buscàvem una fórmula per donar-li més empenta. Després del concurs de disfresses i el sopar popular, aquest any amb els gegants li donarem l'impuls definitiu perquè la nit de dimarts arrenqui, mantenint el nom de Vidalot tot i que ja no tingui res a veure amb el que es feia.»
–Seran unes figures lligades únicament al carnaval?
–«Només sortiran per carnaval i no podran sortir de Vilanova. Els portaran la colla dels geganters, que són els que tenen experiència, però són propietat de la FAC.»
–Sortiran també la tarda del Vidalot per intentar captar el públic infantil, que aquest dia no tenen classe però tampoc cap acte de carnaval per a ells?
–«La presentació es farà a les set de la tarda per intentar atreure la canalla, perquè el coneguin i perquè són ells els que d'aquí uns anys hauran d'estirar tot això. Sobretot s'adreça a un públic que ja no va al Caramel, perquè són grans, però són petits encara per sortir a la nit al ball.»
–Precisament, s'intenta aquest any que en l'Arrivo no participi la canalla, perquè ja tenen el seu carnaval.
–«El que es recomana és que l'Arrivo sigui un acte per a adults i ens trobem que cada cop hi ha més nens i a l'hora que acaba el recorregut se'ls fa molt tard, marxen abans... No som ningú per prohibir res, però són recomanacions que ens agradaria que es tinguessin en compte. També hi ha moltes colles de nens de 12 i 13 anys que surten sols a l'Arrivo i creiem que tampoc és adient, si no va un adult al seu càrrec. És un perill.»
–Enguany s'ha renovat la normativa de l'Arrivo i s'ha endurit una mica?
–«Hem començat a marcar unes pautes i ja ens hem sentit alguna escridassada de les entitats no federades, perquè fins ara pagaven 30 euros i aquest any n'han de pagar 100. Ho entenc, però això es va aprovar en una assemblea d'entitats federades. El que volem aconseguir és que totes les entitats que surten a l'Arrivo estiguin federades, perquè podran sortir a la resta d'actes i podran fer propostes i els canvis que vulguin. S'han d'integrar, hem de fer pinya entre tots, perquè molts reclamen que en altres carnavals com a Cubelles i Cunit et paguen per sortir i aquí no, però és que això no té res a veure amb aquells carnavals.»
–I això no pot ser perjudicial a la llarga?
–«Crec que no, totes aquestes entitats s'acabaran integrant i podran proposar per exemple de fer una rua el dissabte, no hi haurà cap problema, però per això han de ser-hi.»
–Quantes carrosses participen aquest any en l'Arrivo?
–«Enguany són menys, són 40, però les que surten porten més participants. I a les comparses també sortiran menys banderes, però amb més gent. És una manera de rendibilitzar econòmicament el carnaval. És un any justet i a la FAC ens estem gastant enguany més calés per donar un impuls a les entitats, intentar fer més activitats perquè quan les coses van magres, hem de ser nosaltres els que ens llancem.»
–I la seguretat?
–«Ens hem hagut de gastar més diners en seguretat privada per a la Merengada i l'Arrivo i la resta d'actes. Amb la policia i els Mossos no n'hi ha prou. Sempre hi ha alguna colla de brètols que no entenen que el carnaval és per a tothom, però tampoc m'agradaria arribar a l'extrem de Sitges, que ha de tancar el recorregut i ha de tenir els antiavalots a dins.»