Societat

EDUARD ROCA

PROMOTOR DE LA MOLLERUSSA DRONE PARTY

“Una costellada s’ha convertit en un esdeveniment professional”

Veure un petit aparell teledirigit volant a 140 quilòmetres per hora és xocant. Mollerussa, “la Meca dels drons”, es prepara per ser la seu, el cap de setmana, de les curses d’aquests minireactors

Mollerussa és el marc aquest cap de setmana d’una nova edició de la festa dels drons. L’esdeveniment s’ha consolidat com una cita de referència per als pilots i apassionats d’aquests aparells voladors i es fixa la fita de ser més dinàmic a l’hora d’atreure un major nombre de visitants. L’objectiu és que el públic pugui també participar de l’esdeveniment i, en aquest sentit, s’hi podran provar simuladors de carreres, s’ha millorat el sistema de retransmissió de les curses i s’impartiran classes perquè, qui ho vulgui, pugui aprendre les tècniques per guiar aquests estris voladors que estan en clara fase d’expansió. Encara no ha començat i ja tenen expectatives d’èxit?
És espectacular. Vam haver de restringir la inscripció de pilots perquè tenim limitacions d’espai. No podem posar 300 pilots allí dins, tot i que els tindríem, segur, perquè l’interès per venir és gran.
Tanta gent arrossega, el món dels drons?
Vam obrir inscripcions un dilluns a les dotze del migdia i a les dotze i onze minuts ja vam haver de tancar perquè teníem 151 inscrits, el màxim que podem assumir. I un 50% dels que s’hi han inscrit venen de fora de Catalunya. Estem molt contents perquè tot això va començar en una xerrada de cafè.
Al principi era una activitat més de la Mollerussa Lan Party, la trobada anual per als aficionats dels videojocs i els fanàtics de la tecnologia, però els drons han acabat tenint ànima pròpia. En només tres edicions, s’esperaven aquesta progressió?
Va començar essent un experiment perquè ens vam adonar que els drons generaven interès i hem acabat organitzant una carrera de drons amb totes les de la llei. I, de fet, no és només una cursa, sinó que oferim formació, expositors i simuladors. L’oferta s’ha anat ampliant.
A veure si al final la festa dels drons acabarà superant la Lan Party.
Són coses diferents. De la Mollerussa Lan Party n’hem fet deu edicions i està bastant consolidada. Hi venen 650 persones i som la cita d’aquesta mena més important de Catalunya, i estem entre les tres o quatre més grans de l’Estat. La primera vegada que vam introduir-hi els drons vam intentar fer coincidir els dos esdeveniments de manera paral·lela, però de seguida ens vam adonar que no funcionava, els drons requereixen tot el pavelló. Va començar com una costellada i s’ha convertit en un esdeveniment professional. Ja ens diuen que Mollerussa és la Meca del drons.
Dos dies fent volar drons sense parar. Els participants no se’n cansen?
En absolut. Aquí no es para. És una de els característiques del format Party. Divendres a la tarda van arribant els pilots i es fan les acreditacions. Els fem la presentació del circuit i, en comunitat, s’enllesteixen els últims retocs i detalls. El vol s’obre a les dotze de la nit i, llevat de les hores que estan marcades com a classificació o cursa, el circuit queda obert per a vol lliure.
La final per quan està prevista?
Per diumenge a les dotze del migdia. S’enfrontaran entre si els sis millors classificats.
És el gran al·licient?
Volem que el públic que vingui tingui diversos al·licients. El circuit indoor té unes limitacions, però hi ha una recta llarga on el dron es posa a una velocitat d’entre 120 i 140 quilòmetres per hora. És espectacular venir-ho a veure. Hem instal·lat un sistema de vídeo per poder seguir la cursa com si fos una cursa de motos. Tot plegat s’està professionalitzant. És el primer cop que la Federació Aèria Catalana hi col·labora perquè hi ha la intenció de fer un calendari de curses d’àmbit català.
Tanta fal·lera no deixa de ser curiosa, perquè semblaria que per jugar amb un dron n’hi ha d’haver prou amb trobar un descampat i a volar.
De cap manera, això està prohibidíssim. Hi ha molta desinformació. No es pot volar a menys de 500 metres d’un nucli urbà i només poden fer volar un dron els majors de divuit anys que tenen un carnet d’operador de dron. Si tu et compres un dron i el fas volar al jardí de casa teva potser no et passa res, però et pot passar. Els que s’hi dediquen de manera seriosa saben que hi ha unes restriccions i que si les incompleixen s’arrisquen a una multa i a la retirada de la llicència. Per això valoren poder venir a un lloc on no se’ls posa cap restricció de vol i on, a més, hi ha sistemes de seguretat que els garanteixen que en cas que xoquin amb alguna cosa no hi ha perill. Amb un dron descontrolat pots fer molt mal.
Doncs sembla que ha de ser una tecnologia imparable.
I evoluciona constantment. Ara la principal limitació són les bateries. L’autonomia d’un dron estàndard que pot valdre entre 800 i 1.000 euros dura vint minuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Una patrullera de la Guàrdia Civil aborda una llanxa amb migrants per aturar-la

Barcelona
Canvi Climàtic

La pujada del mar amenaça les “megaciutats costaneres”

Barcelona
tecnologia

Zuckerberg denuncia pressions del govern de Biden durant la covid

barcelona
URBANISME

Instal·len els primers pilars del pont que unirà Barberà amb el sector Baricentro

Barberà del vallès
societat

La Santa Market tanca la 8a edició amb 250.000 visitants, 120.000 estrangers

santa cristina d’aro
INFRAESTRUCTURES

Més de trenta municipis de Tarragona i Barcelona, contra la MAT

Barcelona
SERVEIS

Manresa confia en un acord perquè no hi hagi vaga de neteja en plena festa major

Manresa
infraestructures i serveis

Inicien la primera fase de millora de la pintura viària en quatre punts del municipi

salt
MEDI AMBIENT

Tarragona reunirà en un congrés europeu més de 400 experts en ratpenats

Tarragona