Societat

Pla europeu a Maçanet de la Selva per afavorir la inclusió

L’Ajuntament i l’institut participen en el projecte Medis, que vol reduir la conflictivitat dels joves fora de l’horari lectiu

Un ajut de 450.000 euros a l’empresa WUS MED va fer engegar la iniciativa

L’Ajuntament de Maçanet de la Selva i l’institut formen part del projecte europeu Medis, que treballa per a la inclusió social dels joves i en què hi ha socis de sis països (Catalunya, Xipre, Grècia, Bulgària, Itàlia i Portugal). Representants del projecte van ser ahir a Maçanet, on van visitar el consistori, les dues escoles (Sant Jordi i Escola Nova) i l’institut.

El programa va començar amb un ajut de 450.356 euros concedit per la Comissió Europea a l’empresa Word University Service of the Mediterranean (WUS MED). L’empresa, nascuda el 2010 i amb seu al Parc Científic i Tecnològic de Girona, impulsa projectes educatius, sobretot en l’arc mediterrani. Els seus responsables es van posar en contacte amb l’equip de govern de Maçanet després de la mediació de la Generalitat.

El cost total del pla, que s’acaba el gener del 2021, és de 562.946 euros. Els deu socis es van trobar ahir per primer cop. La intenció de l’Ajuntament, que té el suport d’Ensenyament, és que abans del 2021 hi hagi un educador de carrer que treballi en les urbanitzacions de Maçanet. Seria una de les eines per reduir la conflictivitat dels joves fora de l’horari lectiu.

La regidora d’Educació, Natàlia Figueras (CiU), assenyala que la col·laboració amb WUS MED permetrà d’afrontar una de les preocupacions al poble. “Tenim les mateixes problemàtiques que poblacions com ara Salt, Blanes i Palafrugell, però amb menys població.” A Maçanet, hi ha empadronades 6.822 persones –segons dades de l’Idescat del 2007–, incloent-hi les de les urbanitzacions de Residencial Park, Mas Altaba i Montbarbat.

Figueras va participar en la presentació de Medis, dimarts a Girona i ahir a Maçanet, junt amb la tècnica municipal Maria Llavari, i personal del govern i de l’institut. “El fet de viure de manera separada [en urbanitzacions] fa que necessitem més diners per garantir els serveis bàsics a tothom”. El consistori va aprovar el pla d’entorn educatiu, el 2017.

Captivitat domiciliària

Personal de l’institut ha fet un sociograma de la realitat dels adolescents. Segons les conclusions, “hi ha un nombre elevat de joves en captivitat domiciliària, és a dir, adolescents que per falta de transport públic i de mitjans propis queden aïllats a casa, sense possibilitats d’arrelar-se al municipi i de construir una xarxa”. A l’institut hi estudien 270 alumnes de 1r a 4t d’ESO.

LA FRASE

Tenim les mateixes problemàtiques que municipis molts més grans, però amb menys població
Natàlia Figueras
regidora d’educació (CiU)

LES XIFRES

28,5
per cent
de les mares de Maçanet estan desbordades per la situació familiar, segons un sociograma de l’institut.
562.946
euros
és el cost del projecte Medis, de tres anys de durada i amb socis de Portugal i Bulgària, entre d’altres països.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia