Societat

Societat

L’embolic de les roses grogues

Òmnium vol aprofitar la diada de Sant Jordi per fer campanya pels presos polítics

L’entitat, que primer va demanar regalar roses grogues, ara matisa ja que a Catalunya només es produeixen roses vermelles

A Catalunya només es produeixenroses vermelles. Les d’altres colors són importades

La crida d’Òmnium Cultural a regalar roses grogues per Sant Jordi en solidaritat amb els presos polítics ha trasbalsat el sector de la flor. La raó és que a Catalunya no es produeixen roses grogues ni de cap altre color. Només se’n fan de vermelles. Si la campanya finalment es tira endavant, com sembla, totes les roses grogues s’hauran d’importar i, a més, això podria fer pujar els preus.

Per Sant Jordi es venen tants milions de roses que la producció catalana no dona l’abast (només representa el 10% del que s’arriba a vendre aquest dia) i, igualment, cada any s’han d’importar la majoria d’Holanda, Equador i Colòmbia. Aquest any, com que Sant Jordi cau en dilluns (i els dies de cada dia es ven més perquè s’afegeixen a regalar-ne els supermercats a les seves clientes, les empreses als seus treballadors), el Gremi de Floristes calcula que vendrà 7 milions de roses vermelles (les que no són vermelles no arriben ni a l’1%). A aquestes s’hi han d’afegir les roses que poden vendre les entitats, els estudiants i les gitanes, que cada any munten parades alternatives.

Després de l’aldarull causat per l’anunci d’Òmnium i el malestar dels horticultors i els floristes, l’entitat catalanista s’ha vist obligada a fer un comunicat en què assegura que la seva proposta és que “es regali una rosa vermella, com cada any, i una de groga”. “Òmnium Cultural en cap cas vol perjudicar la producció i el mercat de Catalunya, exclusivament de rosa vermella, i fer una campanya excloent”, assegura. La seva intenció és aprofitar la diada per reforçar la campanya pròpia de l’entitat per la llibertat dels presos polítics engegada fa mesos per denunciar la injustícia que suposa l’empresonament del president d’Òmnium, Jordi Cuixart; el fins fa poc president de l’ANC, Jordi Sànchez; el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d’Interior, Joaquim Forn. Una altra cosa que Òmnium deixa clar és que ells no vendran roses per recollir diners per a la caixa de resistència, cosa que seria competència deslleial als floristes. Això també ha tranquil·litzat el sector.

El Gremi de Floristes, el Mercat de la Flor de Vilassar i Òmnium es van reunir ahir al migdia per parlar del tema. “Volem saber exactament què es proposa per poder intentar dissenyar una estratègia perquè ningú en surti massa perjudicat. El que es pot dir avui és que hi ha molt bona voluntat per part de tothom i volem donar un missatge de tranquil·litat a horticultors i floristes”, va explicar el president del Gremi de Floristes, Joan Guillén.

La novetat de la rosa groga a falta de pocs dies per la diada i perquè els floristes n’encarreguin a fora milions d’exemplars “no ens l’esperàvem. De fet, no havia passat mai”, explica Joan Guillén. També serà el primer Sant Jordi en què la rosa es regala amb un significat polític. Mai fins ara la rosa de Sant Jordi amb l’espiga reglamentària havia significat res més que amor (això sí, a l’hora de posar els llaços hi havia majoritàriament per escollir o la cinta amb la senyera o la cinta amb els colors el Barça). Aquest any, com tot el que passa al país, també serà una diada diferent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.