presons
estudi
El 78% de les recluses són mares i tenen dos fills de mitjana
Un estudi de la UAB i l’Advocacia alerta de la “invisibilitat” de les dones als penals perquè són el 7% del total
La majoria de menors són cuidats pels avis, i un 20% pel pare
Prop del 78% de les dones recluses a Catalunya (570, actualment) són mares i tenen 2,3 fills de mitjana (la natalitat en llibertat és d’1,6 fills). La majoria tenen entre 18 i 40 anys, tot i que la franja de 40 a 60 anys n’agrupa més, i són de nacionalitat espanyola, amb membres de la comunitat gitana “sobrerepresentada” (són el 4% en els penals i l’1% a la societat). Un 36% són estrangeres. Gairebé la meitat (48%) són mares solteres, seguides per les divorciades i separades (sumen el 24%), les casades (23%) i les vídues (5%). Tenen en comú amb els homes empresonats l’alta addicció a gran varietat de drogues, incloent-hi l’alcohol, i un bon gruix han patit maltractaments.
És una radiografia actual de les dones empresonades que recull una nova recerca de l’Observatori Social i Econòmic de la Justícia, de la Càtedra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Consell de l’Advocacia Catalana, presentat ahir. Aquest informe, L’execució de la pena de presó. Peculiaritats de l’execució penal femenina, ha estat elaborat per la professora de dret processal de la UAB Carmen Navarro. Navarro va afirmar que el fet que les dones només representin el 7% de la població reclusa fa que siguin gairebé “invisibles” en els penals, “fets per homes i per a homes”.
Un altre resultat destacat és que del total de 2.033 fills que tenien les mares empresonades el 2015, en prop de la meitat (49%) dels casos els cuidadors eren els avis, sobretot materns. Amb el pare només hi vivien en el 20% dels casos, mentre que quan és el pare l’empresonat, la mare és la cuidadora en el 80%. Davant aquesta realitat, la investigadora va assegurar que els fills d’aquestes mares tenen sis vegades més probabilitats de recaure en la marginació i la delinqüència. Per tot això, el president de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, va apostar perquè el Departament de Justícia faci més accions per facilitar els lligams de mares i fills a les presons.
Les videoconferències, en espera
El director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, va admetre ahir que la inclusió de la perspectiva de gènere a les presons catalanes és un tema pendent. Actualment, la presó de dones de Barcelona és l’única que té una unitat de mares, en què els menors poden estar-hi fins als tres anys. Ara l’ocupen onze mares. Pel territori, hi ha mòduls de dones en cinc presons. Calderó va indicar que duen a terme iniciatives com ara potenciar el tercer grau en les dones, fet que alhora pot incrementar el risc de reincidència. El projecte del 2016 de fer videoconferències amb països estrangers, impulsat per les ONG Niños sin Barreras i Aldeas Infantiles SOS, encara no és efectiu.