Catalunya supera les 200.000 ha de producció ecològica
En cinc anys la superfície agrícola s’ha doblat
El 25 per cent del cultiu de vinya al nostre país ja és ecològic
Catalunya ja ha superat la barrera de les 200.000 hectàrees de superfície en agricultura ecològica. Durant el 2017 va créixer quasi un 17% i es va situar en les 200.749 ha, que representen el doble de l’extensió de fa tan sols cinc anys.
Si es té en compte el total de la superfície del país dedicada a la producció agrícola, l’ecològica representa només un 7% del total (amb dades del 2015 perquè les del 2017 encara no es tenen), però sens dubte és un sector que creix cada cop més. “Podem assegurar que aquest ja no és un sector residual, i que no para de créixer”, va assegurar ahir el secretari general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, David Mascort, que va insistir que la producció ecològica “continuarà creixent perquè cada vegada hi ha més consumidors interessats” i els productes ecològics ja no són minoritaris perquè, entre altres coses, “s’han incorporat a les grans superfícies i es poden trobar a tot tipus d’establiments”.
De forma paral·lela que ha crescut la superfície en agricultura ecològica també ha augmentat el nombre d’operadors ecològics. N’hi ha 3.543, un 9,4% més. També ha crescut el volum de mercat, fins a arribar als quasi 500 milions.
Segons les dades presentades ahir pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, avui les dues terceres parts de la superfície ecològica a Catalunya són prats, pastures i farratges i boscos dedicats a l’alimentació i la pastura del bestiar de producció ecològica (que creix un 19%). I a què es dedica sobretot la superfície agrícola ecològica? A la vinya. Quasi un 40%, i representa ja el 25% del total del país. En segon lloc, el cultiu ecològic més important és el de l’olivera (un 22%), però creix el cultiu de cereals i lleguminoses de gra, de fruita seca i de fruiters. En ramaderia ja hi ha 913 explotacions ramaderes (un 43% més que el 2016), tot i que a aquest sector li costa créixer. El que creix més és el sector vaquí, seguit de l’oví.