Societat

Habitatge Metròpolis Barcelona: l’eina per fomentar el lloguer just

L’AMB crea una nova entitat –meitat pública, meitat privada–, dedicada a la construcció i promoció de pisos de lloguer per combatre la falta d’habitatges amb rendes assequibles

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha creat Metròpolis Habitatge Barcelona, un nou operador que, segons el coordinador general de l’AMB, Eduard Saurina, ha de contribuir a augmentar el parc d’habitatge de lloguer a un preu assequible. La nova entitat estarà integrada per una part pública, l’AMB, i una part privada, que es convocarà en un concurs públic la tardor vinent.

Segons va avançar Saurina, Metròpolis Habitatge vol arribar a impulsar en els propers vuit o deu anys, la promoció de 4.500 pisos públics de lloguer assequible a l’àrea metropolitana de Barcelona. Es preveu que els pisos tinguin preus al voltant dels 750 euros, tot i que, segons anuncien els responsables d’AMB, aquest import es podria veure reduït a la meitat a través de diversos tipus de subvencions i ajuts. A diferència d’altres actuacions relacionades amb l’habitatge, aquestes promocions no estaran pensades per a famílies en situació de vulnerabilitat extrema: “No parlem d’emergències socials –explica Saurina–, sinó d’un nou fenomen, que ja ha estat batejat com a pobresa urbana, en què les famílies amb uns ingressos considerats suficients han de destinar més del 40% del seu pressupost a l’habitatge a causa de l’alt preu que es demana ara pel lloguer.”

Saurina considera que l’aparició de nous pisos en el mercat de lloguer pot modelar els preus actuals: “Potser no podrem fer baixar els preus, però almenys podrem frenar-los”, assegura. L’AMB serà la propietària del 50% d’aquesta nova societat de tipus mixt, mentre que la resta serà propietat de l’inversor privat que guanyi el concurs públic. A les empreses interessades, que no es descarta que puguin ser estrangeres, se’ls demanarà que tinguin experiència reconeguda en la gestió de pisos.

D’altra banda, l’AMB treballa des de fa temps amb diversos municipis per trobar sòl públic on construir les noves promocions. Pel que fa a les primeres actuacions, està previst que se’n facin dues a Montgat, dues més a Sant Adrià de Besòs i una a Sant Boi de Llobregat, amb un total de 350 habitatges. Els pisos seran de titularitat pública i l’adjudicació es gestionarà des de l’AMB, que tindrà en compte diversos barems per adjudicar-los. En aquest sentit, Saurina no descarta un sorteig d’una o diverses llistes baremades, ja que es preveu que hi hagi de set a quinze ofertes de persones interessades per a cada habitatge.

Paral·lelament, l’AMB continua amb les seves polítiques de promoció de rehabilitació d’habitatges, així com de construcció de pisos, en aquest cas de compravenda.

42
per cent
de la població destina 4 de cada 10 euros a pagar el lloguer i els subministraments bàsics.
1.000
euros
és el preu en què es troba l’oferta de lloguer, mentre que la demanda es mou entre els 600 i els 800.
990
euros
és actualment el preu mitjà de les ofertes, que duren menys de 25 dies.
24 i 28
per cent
de creixement han registrat els preus del mercat del lloguer en les diverses zones del 2014 al 2017.
41.782
desnonaments
s’han produït en els darrers quatre anys i han afectat 125.000 persones.
87
per cent
ha augmentat el nombre d’operacions de compra de pisos entre el 2013 i el 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia