la contra

Les petjades de la guerra

Montgat edita un DVD en què es relaten els fets i les vivències de la Guerra Civil en clau local

La Guerra Civil espanyola va marcar un abans i un després de la història en majúscules, i des de la recuperació de la democràcia s'han editat infinitat de documents per explicar aquest tràgic capítol. Ara, l'Ajuntament de Montgat ha decidit editar un DVD on s'explica com es va viure aquest conflicte al petit municipi maresmenc. El treball, realitzat per la productora Sabem.com(!) ha recuperat diversos documents i sobretot s'ha nodrit d'aquells testimonis que van viure en primera persona els horrors i les penúries d'aquells temps. El documental, titulat Montgat, l'empremta de la guerra arrenca situant l'espectador en el context històric a nivell general des de la Setmana Tràgica, passant per la dictadura de Primo de Rivera i la Segona República, fins a arribar al juliol del 1936, quan els militars insurgents capitanejats per Franco es van aixecar amb les armes contra la Segona República. A partir d'aquí el DVD combina, mitjançant una narració directa i acurada, les filmacions i imatges del Montgat de la guerra amb el testimoni cru i dolorós dels montgatins als quals els va tocar viure el conflicte. Durant prop d'una hora els protagonistes narren fets que van des de la crema de l'església de Montgat que van dur a terme els anarquistes passant pels bombardejos que hi va haver al poble durant la guerra, fins a l'entrada de les tropes franquistes al poble.

«A casa van entrar els anarquistes i van confiscar i cremar totes les figures de sants que teníem», explica Dolors Pagan. L'arribada del coche de la muerte o la partida de veïns de Montgat cap al front republicà centren la primera part del documental, que també desgrana algunes curiositats com la moneda pròpia que va tenir Montgat durant la guerra. Els bombardejos al petit municipi també van ser d'allò més violents. Les indústries locals es van convertir durant el conflicte en fàbriques d'armament del bàndol republicà, fet que va convertir Montgat en un objectiu clar per a l'aviació feixista. «En un dels bombardejos ens van destrossar completament la casa», comenta Pagan. Alguns van tenir més sort. «En començar la guerra, la meva família es va traslladar a València, on vaig néixer, i després ens vam assabentar que una bomba havia destrossat la casa on havíem viscut a Montgat», repassa Aureli Solaz. En el film també es pot veure la importància estratègica que en aquells temps tenien punts com l'actual N-II. «Els tancs franquistes van entrar al poble per l'N-II», recorda Joan Ràmia. Aquesta via també va ser cabdal per als exiliats que marxaven cap a França. Ernest Pruna explica un dels moments més crus que recull el DVD. «Quan l'exèrcit nacional ja era dins del poble un soldat republicà es va aixecar al mig del carrer i va disparar contra ells. Evidentment, de seguida el van cosir a trets», comenta. Els dies de fam i estraperlo també conformen una part important del treball videogràfic, que conclou amb la frase de Pruna que qualifica la guerra com un «conflicte inexplicable» i la reflexió de Ràmia: «Si les guerres entre nacions ja són de per si doloroses, les guerres civils són tràgiques.»

El magnífic treball que representa aquest DVD per recuperar la memòria històrica local és només la primera part de la trilogia que l'Ajuntament de Montgat té previst publicar al llarg dels propers mesos. Tal com anuncia la regidora de Cultura, Rosa Funtané (ERC), des del consistori ja s'estan preparant dues noves entregues. La següent mostrarà l'evolució de Montgat des de principis de segle XX fins a l'actualitat, i la tercera repassarà les festes i tradicions del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.