ÒSCAR SÁNCHEZ
ORGANITZADOR DE LA CURSA DE MUNTANYA DELS BOMBERS AMB CAUSA DEL 6 I 7 DE MAIG
“Els diners han de ser per a recerca, no només mèdica, sinó també social”
És el segon any que portaran centenars de persones a córrer per la muntanya de Sant Jordi de Cercs per recaptar fons per investigar malalties infantils a l’hospital de Sant Joan de Déu
Aquest és el segon any que organitzen la cursa, que aquest també és la del memorial del seu company Rafa Arnabat. Quines expectatives tenen?
L’any passat vam ser uns 100 participants i aquest esperem igualar aquest nombre o superar-lo, ja que a l’inici ens vam plantejar un màxim de 300 perquè el territori no admet més gent. Si som aquestes persones es tracta de molta gent i és molta responsabilitat, però ho assumirem amb il·lusió i ganes, ja que per a l’obra social serà molt bo. Si som uns 150 ja estarem contentíssims.
I com van les inscripcions?
Es van obrir al febrer, en tenim 37, però ja sabem que els corredors van una mica a última hora i tenim clar que s’acumulen en les dues últimes setmanes. L’any passat en aquestes dates encara no els teníem i som optimistes.
Com sorgeix la idea de fer aquesta cursa?
Tot ve de la idea de fer una cursa de muntanya a Gelida que, per un motiu personal, tenia clar que els diners havien d’anar a investigació. La vam fer, em va costar molt de muntar i vaig decidir buscar alguna altra història i va sorgir la del calendari solidari. La idea de les curses, però, va continuar latent i un company dels bombers de Berga, l’Albert Corominas, que és de Sant Jordi de Cercs, em va dir que l’Ajuntament ens posava 4.000 euros damunt la taula per muntar la cursa. I aquesta era la premissa bàsica, ja que volíem que els 18 euros d’inscripció de la cursa anessin íntegres a la recerca per a malalties infantils. Va ser llavors que ens vam decidir a tirar-la endavant.
Els diners que obteniu amb l’activitat a quina causa els destineu?
Van destinats a la recerca de malalties infantils, com he comentat, i es va crear una beca per a això. Aquest any hem fet un pas més perquè, a banda de la beca de 33.000 euros que es destinaran sempre a aquest concepte, els diners sobrants seran per a diferents projectes de recerca que tant poden ser en forma d’ajut social a petits i adolescents, o també anar destinats a altres investigacions en temes de malalties mentals. Precisament estem a punt d’entrar en un projecte que vol estudiar com afecta els nois tenir alguns dels pares afectats per malalties mentals, un programa que fins i tot preveu pisos tutelats per a ells. La premissa que tenim és que els diners han de ser per a la recerca, però no només per a la mèdica, sinó també en altres àmbits, com ara el social.
Hi haurà diferència amb la cursa de l’any passat?
No, de moment l’hem mantinguda perquè tot just és la segona edició, però hi ha moltes idees. L’olla bull, però volem anar a poc a poc perquè primer hem de consolidar el que estem fent. Continuem amb les activitats voluntàries el dia abans dels bombers pallassos, mantenim la cursa infantil de dissabte i com a novetat tindrem una donació de sang el mateix dia de la cursa i un esmorzar solidari el dia de la cursa. I estem molt contents de la resposta i d’algunes crítiques constructives que vam rebre l’any passat. Ens va agradar que ens diguessin que es notava que la cursa l’havien muntat corredors. La llarga són 24 quilòmetres i uns 1.400 metres de desnivell positiu i, com a novetat, aquest any en fem una altra de més curta per a corredors i caminadors de 10 quilòmetres amb uns 500 metres de desnivell.
Des de Bombers amb Causa veig que van organitzant més coses...
Sí, per exemple la Cursa Vertical de Montserrat de 2.184 esglaons, uns 400 de desnivell i quinze quilòmetres de distància. Aquesta fa vertigen. Del calendari hem pujat fins a 10.000 exemplars i hem aconseguit vendre’n gairebé 9.000. Pel que fa a les activitats és complicat muntar més històries perquè som voluntaris. Les idees poden sorgir però les tirarem endavant quan tinguem les possibilitats i les persones. No ens tanquem a res.
Sou molts els bombers solidaris?
Som moltíssims perquè en tenen els de Barcelona, que suposo que, en ser mes petits, amb uns 600 efectius poden fer més accions i poden posar més coses en comú que no pas els de la Generalitat, que som uns 5.000 i uns són a Portbou i els altres, a Alcanar. Ens movem en nuclis petits i així van sortint les idees. Acompanyem i animem del febrer al març a fer donacions a la gent al Banc de Sang perquè la gent s’acosti a l’autocar que s’instal·la en alguns municipis. I és que al final, com va dir el nostre director en la presentació de la cursa, els bombers ens haurem de plantejar afegir, dins la carta de serveis, el de la solidaritat, perquè surten moltes iniciatives. També recordo que hi ha Acció Solidària Logística, que sorgeix de Bombers de Barcelona, i del qual depèn l’equip de rescat en emergències.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.