Enderroquen una part d'una granja que molestava un veí que no hi resideix habitualment

Uns 200 pagesos de la Segarra intenten aturar la demolició ordenada per un jutge

Tot va començar el 1983. Aquell any, l'Ajuntament dels Plans de Sió va autoritzar al denunciant la construcció d'una casa en terreny rústic i va establir clàusules al propietari, procedent de Barcelona i que no resideix habitualment a Sisteró, de respectar les activitats pròximes; entre aquestes, dues naus que ja estaven construïdes en el moment en què es va aixecar la casa.

Més endavant, dues explotacions de la vora de la casa van decidir ampliar les seves instal·lacions construint, per una banda, una nau per a la granja i, per a l'altra, un paller, construccions que han estat qualificades d'il·legals pel TSJC en considerar l'activitat que s'hi feia com a industrial i no pas agrària. A més, el TSJC obligava el propietari de la granja a aturar l'activitat al conjunt de naus de la granja, també les que estaven construïdes abans que la casa. El TSJC s'ha basat en una llei de 1961 que estableix que les granges han d'estar a dos quilòmetres dels nuclis habitats. Aquest requisit no el compleixen gran part de les explotacions ramaderes que hi ha a Catalunya.

El propietari de la granja ja està jubilat i fa temps que a la granja no hi ha activitat. Però els sindicats agraris van convocar ahir una concentració de protesta davant de la granja, just el mateix dia que es feia la demolició. Els pagesos i ramaders que van respondre a la crida, uns 200, van aconseguir aturar els treballs durant una estona al matí. Però cap al tard la nau de la granja afectada ja estava del tot enderrocada.

Canvi legislatiu

Els sindicats agraris consideren que aquest és un altre cas de «mobing rural»: l'assetjament de què són objecte les activitats agrícoles pels nous veïns procedents d'entorns urbans i als quals els molesten determinades activitats pròpies del camp. Els sindicats Apara, Unió de Pagesos, JARC, Asaja i Urapac van llegir a la mateixa granja ahir un manifest conjunt en què rebutjaven els diferents casos d'explotacions que han hagut de traslladar-se o tancar per aquestes denúncies.

Els sindicats reclamen al govern de la Generalitat una normativa «més clara» que reguli la instal·lació de determinats tipus d'explotacions agràries com ara granges tant pel que fa a l'ordenació municipal agrària com a l'ambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
equipaments

Canvien el sostre del pavelló de les Casernes, a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
equipaments

Nou pavelló i reforma dels patis de l’institut Camí de Mar de Calafell

CALAFELL

Signat el conveni per fer realitat la Planta fotovoltaica de l’abocador de Puigpalter

banyoles
GIRONA

L’Arxiu Municipal ingressa dos programes de festes dels anys 1935 i 1948

GIRONA

La residència del monestir de Sant Daniel obrirà a mitjans del 2025

GIRONA

Figueres adjudica les obres per adequar l’antic escorxador comarcal com a menjador social

FIGUERES
Medi ambient

Ventiladors, gelats de fruita i granissats de cucs perquè els animals del zoo suportin la calor

Barcelona
societat

Una seixantena de veïns de Lilla cobren les indemnitzacions per les esquerdes cinc anys després

Lilla
INfraestructures

Pla per protegir d’allaus les carreteres del Port de la Bonaigua i el Pla de Beret

Alt Àneu