Primers passos per a la creació d'un centre de promoció de l'oli al Priorat
Serà de referència a la comarca i al país
Quan a la comarca de la Conca de Barberà es va proposar crear un viver d'empreses celleristes semblava una aposta agosarada. Tres anys després aquesta iniciativa, capdavantera a Catalunya i a l'Estat espanyol, és tot un èxit i una realitat. Aquest projecte de cooperativisme es va posar en relleu dijous passat al Priorat, en la presentació de l'estudi del Centre de Foment de la Cultura de l'Oli que promou, a Cabacés, el Consell Comarcal del Priorat.
El delegat del govern al Camp, Xavier Sabaté, va ser l'encarregat de presidir l'acte i va destacar «la importància d'iniciatives que ajudin a diversificar l'economia de la comarca, que és model en la promoció del vi» i que a partir d'ara també vol ser un referent de l'oli de qualitat. Per la seva banda, Josep Anton Robles, alcalde de Cabacés i president del Consell Comarcal, va destacar la importància de donar a conèixer el món de l'oli i els beneficis de l'oli d'oliva verge extra. En aquesta línia, el centre, que constarà d'un edifici principal i zona exterior d'oliveres i exposició, inclourà 4 àrees concretes; una dedicada al turisme; una altra a l'ensenyament; al desenvolupament, innovació i promoció de productes oleícoles; i també preveu acollir un viver d'empreses del sector. En el projecte arquitectònic, s'hi han involucrat alumnes i professors de l'Escola d'Enginyeria de la URV. Els tres treballs seleccionats serviran de punt de partida per redactar-ne el projecte executiu.
Vinya i olivera
A més de la vinya a la comarca del Priorat, es cultiven aproximadament 3.275 ha d'olivera i es produeixen cap a 950 tones d'oli d'oliva verge extra amb DOP Siurana. El 2002, gràcies a la incentivació econòmica del programa Leader Plus i a l'ajut econòmic del Consell Comarcal i el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) es va constituir l'Associació d'Oleïcultors del Priorat (AOP), que agrupa 1.290 socis i té com a principal objectiu millorar la qualitat i tipificació de l'oli del Priorat. A més, treballa conjuntament amb l'IRTA que du a terme un programa de millora dels processos productius d'elaboració d'olis.