Hàbitat3 busca 50 pisos buits de particulars per a persones en situació vulnerable
La fundació es fa càrrec de totes les gestions del lloguer i la convivència, fins i tot de rehabilitar l’habitatge si fos necessari
Inicia una campanya per aconseguir-ho
La Fundació Hàbitat3 vol aconseguir 50 habitatges buits de particulars en els propers 3 mesos per a llogar-los a persones que es troben en una situació vulnerable. El director general d’Hàbitat3, Xavier Mauri, ha destacat que les famílies que necessiten d’aquests habitatges tenen uns ingressos mensuals d’uns 720 euros de mitjana, i que “en cap cas poden optar als habitatges del mercat”. Aquesta campanya, anomenada “Busquem 50 habitatges. Et lloguem el pis”, forma part d’un programa que la Fundació porta treballant 2 anys i mig en el que ja han aconseguit gestionar 385 habitatges. Tot i això, en necessiten més. La Fundació es fa càrrec de totes les gestions, tant del pagament del lloguer cada mes, de la relació amb els llogaters i la comunitat, de la contractació d’una assegurança de la llar i de resoldre qualsevol incidència que hi pogués haver. Així ho ha explicat Mauri, que també ha destacat que la Fundació té la possibilitat de dur a terme una rehabilitació de l’habitatge si fos necessari, però només si l’habitatge està situat a la ciutat de Barcelona, el Prat de Llobregat, Esplugues o Santa Coloma de Gramenet. Una part del cost de l’obra, aproximadament un 15 o 20%, està subvencionada per l’Ajuntament de Barcelona, i la resta es finança amb els cànons que cobra el propietari pel lloguer. Tot i això, el particular no desemborsa res en un primer moment, sinó que la part que hauria de pagar ell de l’obra anirà descomptada dels diners del lloguer que Hàbitat3 li dona.
L’objectiu d’aquest projecte és oferir uns habitatges que anomenen “pont” perquè les famílies tinguin dret a habitatge fins que puguin arribar a una situació amb més autonomia. Tot i això, el contracte té una durada de 3 anys i el 80% dels propietaris que han cedit habitatges volen prorrogar al venciment del contracte. Marta Pérez, una propietària d’un habitatge llogat a Nou Barris, ha explicat que aquest any ha fet la renovació del contracte perquè la Fundació li ofereix moltes garanties i al llarg d’aquests 3 anys no ha tingut cap problema. També ha destacat que “col·laborar amb una fita més social com a família” els venia “molt de gust”.
El preu mitjà d’aquests lloguers per les famílies és d’uns 94,93 euros de mitjana mensuals, i la Fundació paga als propietaris uns 550 euros de mitjana al mes, depenent de les característiques del pis. Aquests diners que Hàbitat3 ofereix als propietaris venen donats per un suport públic que els permet pagar aquests diferencials i donar les garanties als propietaris. La presidenta de la Fundació, Carme Trilla, ha destacat que cal tenir en compte la responsabilitat social: “Hi ha propietaris que, a més de rebre garanties i seguretat, mostren una acceptació en el preu perquè se senten partícips d’un programa solidari”.
La Fundació està interessada en habitatges de 2 i 3 habitacions, ja que, com Mauri ha explicat, acostumen a ser per famílies. Aquests es busquen a la ciutat de Barcelona o a localitats del voltant, com Badalona, Cornellà, Esplugues, El Prat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma, Sant Boi i Viladecans.