DOLORS RIBAS I EMILI CHALAUX
SECRETÀRIA I PRESIDENT DE L’ACCIÓ DELS CRISTIANS PER L’ABOLICIÓ DE LA TORTURA, ACAT
“Iniciem una campanya mundial pels presos polítics”
“Tenir un pres tancat a la cel·la 18 hores al dia és tortura. També ho és que els nostres presos hagin hagut de passar l’hivern gelats i dormint vestits i amb anorac”
“La Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura, que agrupa 30 entitats de l’Estat, es reuneix aquest any a la Model per denunciar els maltractaments de l’1 d’octubre”
EN LLUITA
L’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (ACAT) és una ONG internacional ecumènica que treballa per denunciar la tortura al món. Va néixer el 1974 a França quan dues dones protestants van voler denunciar davant les diferents esglésies cristianes els relats de les tortures durant la guerra del Vietnam. A Catalunya es va constituir el 1987. Resen i es troben al monestir de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona.
E
ncara hem de parlar de tortura al món?
Malauradament sí, a molts països i, sobretot, en molts conflictes violents on les policies ho amaguen. Realment un conflicte violent pot durar 60 anys perquè s’ha torturat... no sé si s’entén d’on parlo. Si no s’hagués torturat hauria durat 10 o 15 anys, o 20. No seixanta. Però això no es diu mai: la tortura és una cosa amagada que a cap govern no li agrada reconèixer. És un problema terrible perquè passa a llocs foscos, amagats, dintre de comissaries de policia.
Hi ha tortura a Occident.
Sí, i a Espanya. Durant el conflicte basc... al País Basc s’han comptat més de 4.000 casos de tortura i això no es diu gaire, tothom ho amaga, però és la causa que el conflicte duri tant. La tortura té un problema: quan a un no el maten i se’n surt, parla. I explica el que li han fet i això promou que d’altres persones es prenguin la venjança per la seva mà i es cometen més atemptats....
La pitjor tortura és la pena de mort.
A molts països encara hi ha pena de mort, sobretot de l’Àfrica, on, per cert, els darrers vint anys hi ha hagut grans progressos i en alguns països avui hi ha moratòries, progressos que no es veuen als Estats Units. Allà la tortura més gran és que un cop l’han sentenciat un pres es pot passar anys i anys esperant al corredor de la mort. Sabem del cas d’un home que va rebre fins a tres vegades l’extremunció... això és pitjor que la mort! I hi ha gent que n’és partidària perquè creuen que així s’acaben les coses. Però les coses no s’acaben així. Qui pot ser jutge de la vida d’una persona per més grossa que l’hagi fet?
Un altre tipus de tortura podria ser mantenir gent a la presó provisional durant mesos.
Realment és una tortura. A més a les presons, i fins i tot en casos de presó provisional, quan castiguen un pres el poden tenir, per exemple, en una petita cel·la fins i tot durant 23 hores al dia. Això és una de les lluites que tenim: no es pot estar una persona durant tot un mes tancada tantes hores al dia en una habitació, i això li han fet, per exemple, a un dels nostres presos polítics, en Jordi Sánchez, que l’han castigat un mes 18 hores sense sortir de la cel·la! I això és tortura. I una altra cosa, molts dels presos polítics han passat l’hivern havent de dormir amb la roba posada i amb anorac, del fred que tenien. A dintre la presó qualsevol pres ha de poder fer una vida digna.
Amb la FIACAT, la Federació Internacional de les ACAT ( present a 28 països) heu denunciat la situació dels presos polítics.
El mes de novembre la FIACAT vam denunciar a tot el món el tracte vexatori que van rebre els líders polítics catalans quan van ser portats amb una furgoneta, emmanillats per l’esquena, que la furgoneta anava a tota velocitat i ells s’anaven donant cops... i els van dur a la presó preventiva. Després la FIACAT va fer un comunicat denunciant que la presó provisional (dels presos polítics catalans) és, com a mínim, un tracte inhumà i degradant perquè si no has estat jutjat el teu lloc no és la presó.
Ara faran una nova campanya?
A partir de la setmana que ve comencem una campanya perquè la gent pugui enviar cartes al president de l’Estat espanyol, Mariano Rajoy, a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría i al ministre de Justícia, Rafael Catalá, per demanar que es deixi en llibertat els presos polítics.I promocionem que es faci per escrit, és més eficaç.
Què diu la carta?
Que la presó preventiva no s’ha d’utilitzar i hauria de ser una excepció i que aquests nou dirigents catalans que estan empresonats ho estan per delictes falsos, inventats per Madrid. És a dir, que no haurien d’estar a la presó preventivament i, a més, hi són per uns delictes que no existeixen.
Estem parlant que la campanya té abast internacional?
Sí, perquè d’ACAT n’hi ha a 28 països, sobretot de l’Àfrica, però a Europa n’hi ha a Alemanya, Suïssa, Bèlgica, Itàlia, Suècia i França, on hi ha més de 8.000 socis i 40.000 simpatitzants donants... i també n’hi ha al Canadà i altres llocs d’Amèrica. Campanyes com aquestes en fem moltes sempre que hi ha casos de tortura a tot el món. I aquest cas no és una excepció.
L’Organització Mundial contra la Tortura ha criticat Espanya davant el Consell de Drets Humans de l’ONU per la repressió i “l’ús excessiu de la força contra protestes pacífiques” (pels fets de l’1 d’octubre).
Nosaltres formem part de la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura, una organització estatal que agrupa 35 associacions. Cada any es fa un informe per les tortures que sabem que hi ha hagut a l’Estat. Aquest any, el 7 i 8 de juny, es farà la trobada a la Model. Per què es fa a Barcelona? Doncs perquè entre els principals maltractaments del 2017 hi ha la violència policial de l’1 d’octubre.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.