La UGT denuncia que al món agrari hi ha racisme laboral
L’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC) sosté que el col·lectiu subsaharià que treballa al camp gironí està sent explotat
Reclama un increment dels inspectors al territori
David Papiol, president de l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC)-UGT, va denunciar ahir a Girona que les persones migrades que treballen al sector agrícola de les comarques gironines, majoritàriament subsaharians, reben un tracte laboral racista. “La major part de les persones que treballen al camp són africans que fan les feines que els autòctons no volen fer. Cobren la meitat del que cobren els autòctons i tenen els seus drets retallats. Per tant, estan sent explotats”, va exposar ahir Papiol, que va qualificar la situació “d’esclavisme consentit”. El president d’AMIC va indicar que per eradicar aquest tipus de discriminacions, que ara s’intenta detectar en col·laboració amb la policia nacional, cal incrementar el nombre d’agents d’inspecció al territori. I també activar, a l’àmbit de la demarcació, la taula del flux migratori que vetlla perquè no es produeixin aquestes situacions. Actualment, a la demarcació de Girona hi ha unes 7.000 persones que treballen en explotacions agràries, segons dades del sindicat UGT. Papiol va indicar que, tot i que no es disposa de dades per quantificar el fenomen del racisme laboral al camp, aquest està força estès.
Papiol va denunciar ahir públicament aquesta situació en la presentació que AMIC-UGT va fer de l’activitat que va dur a terme l’any passat. Concretament, es van atendre 509 persones en un total de 742 visites. Les consultes més demanades van ser l’assessorament sobre arrelament social (26%), el tràmit de la nacionalitat (24%) i sobre els informes d’estrangeria (16%). Quatre de cada set persones ateses a les comarques gironines fa més de 10 anys que és a Catalunya i es continua adreçant a l’AMIC perquè es troba en situació administrativa irregular fruit de la situació de precarietat laboral que, a pesar del pas dels anys, no abandona el col·lectiu immigrant, segons va destacar Xavier Casas, de la UGT a Girona.