Societat

Societat

Salut amb ulls de nen

La professora Rosa Estopà dirigeix el ‘Primer diccionari de medicina il·lustrat’, dirigit a infants de sis a dotze anys

Els dibuixos i les definicions s’han seleccionat a partir del treball de 1.200 estudiants de vuit escoles

L’obra ajuda a trencar tabús i posa fi a falses creences

“El càncer es contagia.” “Si tens síndrome de Down quedes baixet.” “L’anorèxia només afecta les nenes.” Aquestes són algunes de les falses creences que formen part de l’imaginari col·lectiu dels nens. Ho ha constatat la professora de lingüística de la Pompeu Fabra Rosa Estopà durant l’elaboració del Primer diccionari de medicina il·lustrat, que ahir es va presentar a Girona. Durant tres anys, 1.200 nens de segon, tercer i quart de primària de vuit escoles catalanes han estat parlant de salut i entenent nocions bàsiques de medicina. Varicel·la, hematoma, otitis, però també conceptes més complexos com ara depressió o malalties rares. I així fins a 366 paraules que han acabat configurant aquest primer diccionari il·lustrat, fet per nens i adreçat també a nens d’entre sis i dotze anys.

Del total de conceptes, n’hi ha 150 que acompanyen la informació amb un dibuix. Es tractava d’oferir definicions clares i entenedores que acabessin trencant tabús i posant fi a falsos mites. Per això es va pensar que “serien els mateixos nens els que expliquessin i dibuixessin les paraules”, subratlla la Rosa, que ha ideat i ha dirigit el projecte.

El que realment ha estat difícil ha estat escollir la millor opció. “A la universitat hem rebut 100 explicacions i 100 dibuixos per a cada paraula”, subratlla. En molts casos, el que han hagut de fer és “desconstruir les explicacions dels nens i després construir-les de nou”, diu la Rosa, que aclareix que moltes vegades s’han introduït idees precisament perquè s’ha detectat que hi ha molta informació errònia. “Si hem aclarit en la definició que el càncer no és contagiós és perquè és una idea que ha aparegut molt”, explica la Rosa, per qui resulta especialment preocupant que actualment “els nens sàpiguen més de depressió que de varicel·la”.

En la tasca de selecció hi han participat dotze estudiants de la Pompeu Fabra. El diccionari, que ha estat editat per l’Abadia de Montserrat, ja es pot adquirir a les llibreries. Estopà entén, però, que seria molt important que estigués a les escoles i als ambulatoris. “Els nens d’aquesta edat van molt al metge, els fan revisions, els posen vacunes, i en canvi a l’escola només se’ls explica com funciona l’aparell digestiu”, indica la professora. És precisament aquesta falta d’informació el que fa que els nens posin en marxa la seva imaginació i acabin distorsionant la realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia