Societat

El govern paga 304 milions d’euros bloquejats pel 155

El Homrani desbloqueja 251 expedients d’entitats socials

Molts dels endarreriments superaven els 120 dies

La Generalitat ha desbloquejat 251 expedients d’entitats socials que havien quedat aturats i sense finançament per culpa de l’aplicació de l’article 155 per part de l’Estat espanyol. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va xifrar ahir en 304 milions d’euros l’import transferit a les entitats, algunes de les quals estaven vivint moments insostenibles amb endarreriments de més de 120 dies.

“Moltes entitats han tingut problemes de tresoreria, per exemple, per pagar el seu personal”, va dir el conseller, que va explicar que els contractats “afectats pel 155” representen 819 milions d’euros anuals, uns 69 al mes. “Això no vol dir que tots estiguessin bloquejats però sí que hi havia endarreriments en major o menor mesura, en funció de l’expedient”, va explicar als mitjans de comunicació davant les portes del Parlament.

El Homrani va explicar ahir que “el bloqueig de moltíssims expedients” és un dels aspectes que “més” preocupaven el seu departament quan es va formar el nou govern i que ha estat, per tant, una de les “prioritats” i que precisament per això les estan abordant en els primers dies al capdavant de la conselleria.

Segons Chakir El Homrani, cadascun dels 251 expedients que estaven en aquesta situació representen més de 300.000 euros i el govern espanyol els mantenia “paralitzats” perquè interpretava que “s’havien de fer nous contractes”. “Això significava que els terminis es podien allargar de sis a nou mesos per poder fer nous contractes”, va afegir. “Estem treballant, signant molts contractes i renovacions per poder desbloquejar aquesta situació i actualitzar i normalitzar el pagament a les entitats socials”, va garantir.

Quan el govern espanyol va imposar l’article 155 i va bloquejar els comptes de la Generalitat va tallar l’aixeta no només de subvencions sinó de pagaments establerts amb entitats socials i que són bàsics per al seu funcionament, bé perquè paguen el personal o altres despeses de vital importància. Amb l’aplicació del 155 també es va paralitzar, per exemple, el desplegament de la renda garantida de ciutadania, que es va acabar aprovant el juny del 2017 i que, en parar-se tot, les úniques persones que l’han cobrat han estat aquelles que ja estaven dins d’una categoria, que era els Pirmi. El desplegament d’aquesta llei, una de les estrelles de l’era de Dolors Bassa, ara a la presó, haurà de ser una altra de les prioritats del flamant conseller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia