Societat

Emprenedoria social

Can Xapes cuina el futur

Demà es torna a obrir el prestigiós restaurant de Cornellà del Terri, amb una oferta que uneix innovació i qualitat

Es tracta d’una iniciativa compromesa amb joves en risc de patir exclusió

Un xef gironí, Lluc Quintana, sortit de l’Escola d’Hostaleria i amb experiència a El Dorado Petit, L’Aliança d’Anglès i Els Tinars; un cuiner, Oriol Mas, procedent de la mateixa escola i treballador d’El Celler de Can Roca, i un sommelier, barista i cap de sala, Conrad Johera, format a El Celler i amb destacada trajectòria en locals com ara l’Hotel Carlemany, han unit esforços amb els seus joves ajudants i exalumnes Franklin Rodríguez, de Cornellà del Terri, i Aysatou Sankareh, de Fontcoberta, per obrir demà al públic les portes del prestigiós restaurant Can Xapes de Cornellà, que estava tancat des del 2010.

Darrere aquesta empresa hi ha un somni convertit en realitat: el que impulsa AD Iniciatives Socials, una entitat sense afany de lucre que combat l’exclusió posant especial atenció en famílies i en infants i joves desemparats. Un somni que a la pràctica ha significat una oportunitat de futur per a uns 120 nois i noies que des del 2006 han seguit algun dels seus programes: per una banda, Tr3s Accions, que proporciona un recurs prelaboral i amb itineraris individualitzats en l’àmbit de l’hostaleria, la carnisseria i la fleca per a joves que no tenen ni la formació professional ni les habilitats psicosocials que el món del treball exigeix. I per l’altra, Connexió Estany, inscrit dins del marc de la Garantia Juvenil, que té com a objectiu la inserció laboral i el retorn al sistema educatiu de joves d’entre 16 i 29 anys, els quals obtenen el certificat de professionalitat d’operacions bàsiques de restaurant bar. Es tracta, segons explica Conxi Martínez, directora general d’AD Iniciatives Socials, d’oferir dos serveis necessàriament complementaris: acompanyar els usuaris en la vivència d’experiències positives que estimulin la seva autoestima i capacitats, i acostar-los al món empresarial per facilitar el seu èxit ocupacional. En aquest sentit, Conxi Martínez subratlla la bona col·laboració d’empreses del sector per a la realització de les corresponents pràctiques.

Franklin i Aysatou són dos dels alumnes del programa Connexió Estany (curs 2016/17) que demà s’incorporen, il·lusionats, a la nova feina i gran responsabilitat que representa l’obertura de Can Xapes de Cornellà del Terri, al costat dels seus caps, Lluc, Oriol i Conrad. El propòsit d’AD Iniciatives Socials és contractar cada any, a través de la seva cooperativa d’inserció laboral, un parell d’alumnes que tindran en aquest restaurant del Pla de l’Estany el seu primer fogueig laboral, abans no presentin el currículum en altres establiments.

Lluc Quintana Terés és al capdavant del projecte com a reconegut xef i com a persona implicada des de sempre amb el món social. No ens avança el contingut de la carta ni dels menús que ha volgut fer accessibles a tothom, però es fa evident que, juntament amb altres productes, l’àmplia gamma d’arrossos que desperten la seva passió creativa no desmereixeran l’olla de peix o el llobarro salvatge de l’àvia Fina, Josefina Olivet, i de la seva filla Maria Carme Coll, que van ser una institució en l’anterior etapa d’aquest local obert el 1949 pel tractant de bestiar Narcís Vicens. Alta gastronomia i alt compromís amb el futur de joves en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió, el maridatge està servit a Can Xapes, de dilluns a divendres als migdies i els divendres al vespre.

Antic cinema Rosa
Can Xapes va començar com el bar del cinema Rosa, nascut el 1949. Amb el temps va servir esmorzars de forquilla, vermuts i tapes, i el 1985, Quim Vicens, fill de Narcís Vicens, el fundador, el va convertir en restaurant i en un referent gastronòmic de les comarques gironines


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.