Societat
Carregats cap a casa
Els organitzadors de la Fira de la Cirera de Llers estimen que van vendre més de 4.000 quilos del fruit cultivat a la vila
El públic va fer una volta per les parades del carrer de l’Església i va sucumbir al producte estel·lar de la mostra
L’associació Amics de Llers, Cultura i Esbarjo va néixer gairebé en paral·lel a la Fira de la Cirera de la vila. Ja fa 24 anys que cada mes de juny la cirera és el producte estel·lar i el nucli d’una fira que té moltes altres coses, però cap amb tant d’èxit. Ahir, a tocar de la plaça Major, al carrer de l’Església, una gran parada no va deixar de vendre caixes i caixes de cireres. Tothom que volgués se’n podia anar carregat cap a casa i menjarà cireres alguns dies.
En Joan Sagué és el president de l’esmentada associació. Ho és des del principi. Estima que vendran entre 4.000 i 5.000 quilos d’aquest fruit cultivat a la vila per un petit nombre de productors. “Tres o quatre famílies”, diu. La caixa petita val 10 euros i la gran, 20. Les vendes van a dojo i un dels productors no para de fer viatges.
La varietat més venuda a Llers és l’Stark Hardy, afirma Sagué. El productor més destacat de la vila té cap a 4.000 cirerers a les seves terres, però es queixa que una bona part de la collita s’ha fet malbé per les pluges dels darrers mesos. Els organitzadors expliquen que el preu de venda és “preu de mercat”, segons destaca el president d’Amics de Llers. L’entitat organitza la fira, però també té una coral, un grup de teatre, una escola de música i un grup d’instruments catalans, com ara el sac de gemecs i la gralla.
La pluja va fer acte de presència ahir al migdia, encara que va ser de manera testimonial. Hi havia també parades d’embotits, d’anxoves i exhibició de cotxes antics, sobretot 600. En un pati de l’església, conegut com el Racó de l’Avi Cirera, hi ha un cirerer i s’hi exposen vestits de carnaval d’anys enrere. Hi ha també cartells dels actes organitzats. En el carnaval del febrer de 1980, hi va haver havaneres amb Els Pescadors de l’Escala (el dia 16) i cercavila i ball amb disfresses (el dia 17).
“Som coneguts per això”
A Llers, el dia és assenyalat. Toquen els grallers, desfilen capgrossos i gegants d’onze pobles de l’Alt Empordà i més de 800 persones participen en un dinar popular. L’alcalde de Llers, Carles Fortiana (CiU), diu que la cirera els identifica com a poble. “Som coneguts per això i per les bruixes.” Els organitzadors enviaran una caixa de cireres a Madrid i a Bilbao. Les cireres i les bruixes tenen una rotonda en honor seu des del 2017.