Una altra jornada de tensió veïnal a Salt

Els aldarulls van començar a la sala de plens amb el desallotjament de tres persones, i van continuar a l'exterior

Tal com ja va passar dilluns passat, algunes persones explicaven a l'exterior de l'ajuntament els casos d'inseguretat de què han estat víctimes, i que van des de robatoris fins a «no poder sortir tranquils al carrer a la nit», o denunciar que «la prostitució i el tràfic de drogues als carrers és constant i evident». Algunes de les opinions assenyalaven l'alt índex d'immigració com el factor determinant de la inseguretat a Salt.

A l'entrada de l'ajuntament, la policia no va permetre l'accés al vestíbul a una desena de persones que reclamaven a crits el dret d'entrar-hi. Aquestes persones no es movien de la porta i exposaven les seves queixes per la falta d'efectius policials que consideren que hi ha al poble, la inoperància de l'equip de govern en temes de seguretat, i manifestant que «al final l'única solució que ens quedarà és agafar un pal i sortir a patrullar a les nits». Al voltant d'ells, repartits per bona part de la plaça, una vuitantena de veïns seguien expectants els esdeveniments. Algunes persones d'origen magribí que els estaven sentint van queixar-se de les acusacions racistes que s'estaven proferint i es va encetar una discussió que va anar pujant de to ràpidament fins obligar la policia a separar algunes persones que estaven a punt de barallar-se.

Els fets van començar quan la policia municipal va desallotjar tres homes de la sala de plens, quinze minuts després d'haver començat el ple. Els tres veïns, molt exaltats, van començar a proferir crits contra l'alcaldessa, Iolanda Pineda, exigint-li més seguretat i que marxés del poble. Pineda, en un primer moment els va avisar que si no callaven i deixaven continuar el ple amb normalitat, els faria desallotjar. Davant dels crits persistents d'aquests tres saltencs, l'alcaldessa va ordenar a la policia que els fessin fora. Dos d'ells van marxar al cap de poc cridant però sense oferir resistència. Un tercer es va negar a sortir de la sala fins que els policies l'en van treure per força. Una senyora gran, molt nerviosa, també va haver de ser acompanyada cap a l'exterior perquè cridava. A partir d'aquell moment el ple va continuar amb una certa normalitat, excepte per la gran presència de mitjans presents a la sala, als quals Pineda també va demanar que no entorpissin el ple perquè si no, hauria de fer sortir tothom.

Pineda: «Cal serenitat i que ens deixin treballar»

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, un cop acabat el ple en què es van aprovar els pressupostos, va fer una crida a la serenitat de tots plegats, associacions i veïns. Pineda va demanar a tots que deixin de fer manifestacions. «Ja hem tingut tots l'oportunitat de manifestar-nos i de fer les reclamacions a tot arreu. Ara toca serenitat, tranquil·litat i que ens deixin treballar», va concloure Pineda. L'alcaldessa ha explicat diverses vegades en els darrers dies que des de fa temps s'està treballant per solucionar el problema de la inseguretat al poble, i que comparteix la inquietud dels veïns per aquesta qüestió.

Mentrestant, el portaveu del grup municipal de Convergència i Unió a l'oposició, Jaume Torramadé, va negar les acusacions que s'han fet al seu grup en el sentit que estaria utilitzant la immigració per crear tensió entre veïns i accedir així a l'alcaldia. Torramadé critica que «en lloc de buscar solucions hi hagi gent que busqui culpables». «No crec que hi hagi algú que mobilitzi els ciutadans perquè vinguin a rebentar un ple per una qüestió partidista», va afegir. Jaume Torramadé va oferir el seu suport a l'equip de govern per solucionar la situació.

Per la seva banda, el secretari d'Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, va desvincular els fets ocorreguts a Salt de la xenofòbia, i va assegurar que es tracta d'un problema d'inseguretat provocada per la «petita delinqüència» reincident que està provocant un «gran malestar» entre els veïns. Amorós va criticar que el govern estatal no hagi creat encara un registre d'aquestes persones reincidents i que, segons afirma, «no existirà fins al 2012». «El tema de Salt no és un tema d'immigració, perquè entre els primers perjudicats pel clima d'inseguretat hi ha molts comerciants que són immigrants», va declarar. El secretari va destacar que «no es pot atribuir a tot un col·lectiu la mala conducta d'uns individus».

«Ells també van ser immigrants»

Una de les persones que era ahir davant de l'ajuntament, Morad el-Hassani, va erigir-se en portaveu improvisat dels magribins que hi havia a la zona, una quarantena. El-Hassani va explicar que fa 17 anys que viu a Salt, coneix i se sent part del poble, treballa i paga els seus impostos «com tothom» i diu que no pot admetre que, pel fet de ser magribí, se'ls acusi de lladres. Va dir que se'ls etiqueta despectivament com a «moros» i que entre ells hi ha persones molt diferents, «com en totes les comunitats», i que se'ls està criminalitzant a tots. Va continuar dient que cada vegada se senten més assetjats. «Quan entrem al supermercat o en un bar ja ens miren com a sospitosos». El-Hassani assenyalava les persones reunides davant de l'ajuntament, els titllava de «racistes» i els deia que «ells també van ser immigrants». Segons El-Hassani no és cert que no hi hagi seguretat a Salt. Segons ell, hi ha més policies que mai. «El problema és polític», va continuar dient. «S'acosten eleccions i ells [en referència a CiU i el PP] volen entrar al govern de l'Ajuntament» va concloure. Morad el-Hassani va explicar que pertany a Al-Halil, una associació «cultural, religiosa i esportiva» de magribins que pertany al consell de participació ciutadana de Salt, i que tenen pensat de fer una manifestació els propers dies.

Hores més tard, però, el president d'Al-Halil, Mohamed Atauil, va negar que El-Hassani en fos el portaveu, i va lamentar que faci servir el nom de l'associació per manifestar «opinions personals». Atauil va negar que des de l'associació s'hagués pensat de fer una manifestació «contra res ni contra ningú», i que si fan alguna acció serà «d'acord amb les 42 associacions de la mesa d'entitats de Salt, i dins el marc d'aquesta junta de diàleg entre les diferents associacions saltenques».

Atauil va dir que ell i la seva associació «comparteixen la inquietud per la inseguretat», tot i que pensa que de seguretat «ja n'hi ha, però en falta una mica». Va explicar que té dos negocis, i que ha estat víctima de quatre robatoris darrerament. Atauil, va dir que relacionar la inseguretat amb la immigració és «molt perillós perquè crea confrontació, i el que cal per entendre's és parlar molt entre totes les comunitats»

El pressupost, aprovat

d.b

Els incidents van eclipsar totalment l'aprovació del pressupost pel 2010, que, com era previsible, només va tenir els vots a favor de l'equip de govern (PSC i ERC). Els dos portaveus de l'oposició no van estalviar crítiques. Per Ramon Muñoz (ICV-IpS), la proposta no aporta línies de cap on va el municipi i va parlar de política cultural elitista i de la falta de l'abordatge de la realitat actual. Jaume Torramadé (CiU) va alertar que el mateix informe de la interventora avisa que els ingressos previstos són «irreals i no prudents». A més, va qualificar de ruïnosa una operació de refinançament que, segons va dir, farà que Salt pagui 1,5 milions més. Torramadé també va criticar que es prevegin tres places de policia municipal i no hi hagi partida específica. El govern parlava de contenció en el pressupost.

Manifestació improvisada d'immigrats

d.b. / ACN

Unes 200 persones d'origen immigrat –la majoria magribins– van improvisar ahir a la nit una manifestació davant la porta de l'ajuntament. Protestaven contra el racisme, del qual diuen que són víctimes, i pels escorcolls que fa la policia local al sector centre. Crits com «fora racistes» o «no som lladres» es van combinar amb la queixa a la policia perquè en els últims dies els demana la documentació pels carrers: «I nosaltres no hem fet res», insisteixen. Els joves s'hi van estar una mitja hora i després es van dissoldre pacíficament quan els líders de cada comunitat van fer de mediadors i els van demanar que es calmessin i que no s'enfrontessin a la policia: «Si ells no ens respecten, nosaltres tampoc», deien els joves. Alguns dels immigrats van plantejar la possibilitat de convocar una altra concentració aquest matí. Durant tota la nit es va incrementar la presència policial pels carrers. «Això és a punt de petar i acabarà com a França. No se n'adonaran i començarem a cremar cotxes», va dir un grup de joves un cop ja havia acabat la manifestació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.