Reparen la baldufa gegant de Sant Hilari pel mal estat
L’eina, de fusta, pesa quatre tones i mitja i és una de les imatges del poble des que va ser instal·lada a la zona esportiva, el 2007
L’Ajuntament hi farà un tractament perquè sigui més resistent al temps
L’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm repara la baldufa gegant del poble a causa del seu mal estat. L’eina de fusta pesa quatre tones i mitja i fa 4,93 metres d’alçària, diu el regidor de Turisme, Jordi Moragas (Partit Independent de les Guilleries, PIG). “Estava en mal estat i s’hi ha de fer una mica de manteniment. Ha estat a exposada a humitats i a canvis de temperatura i la part de dalt estava molt deteriorada”, indica el regidor.
Moragas recorda que la baldufa va ser construïda i instal·lada a la zona esportiva l’any 2007, amb motiu de la Fira de la Fusta. Els promotors van ser els torners i els fusters del municipi, que, amb motiu de la fira, van voler fer un objecte singular. Altres anys havien fet una destral o un tobogan amb forma de guilla. La imatge és una de les icones del poble, fins al punt que hi ha visitants que demanen informació sobre la baldufa a l’oficina de turisme, explica Moragas.
L’eina de fusta es va instal·lar sobre una base de formigó. Té 85 rotllanes i la més gran fa tres metres i mig de diàmetre. Les feines de manteniment, que podrien costar cap a 3.000 euros, inclouran un tractament de la fusta per “assegurar una major resistència a l’exterior”, assenyala l’Ajuntament.
“Ara seria impossible”
Moragas recorda que “ara seria impossible” executar una baldufa d’aquelles dimensions i que tanta gent hi esmercés esforços. “Hi havia la precisió dels torners i la peça, de fusta, és única.” La baldufa de Sant Hilari és considerada una de les més grans del món i l’associació Amics de la Baldufa en fa difusió en el seu web. L’Ajuntament veu en l’actuació a la baldufa un pas previ a la potenciació de l’antic ofici de torner (vegeu peça).
LA XIFRA
Ampliació del centre artesà de torneria
L’Ajuntament forma part d’un projecte europeu que hauria de potenciar la història de la torneria al poble. Fa seixanta anys hi havia hagut una vuitantena de persones que s’hi havien dedicat. L’Ajuntament dedicarà 28.000 euros en el marc del Programa Operatiu de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra (Poctefa). El centre artesà de torneria obre ara dos dissabtes al mes i algun festiu i, amb l’ampliació, obrirà més dies i s’hi adequarà una aula de formació i una exposició de les creacions de torneria.