El fiscal, contrari a l’extracció de corall vermell
Reclama al govern espanyol que aturi les dotze llicències que va concedir a l’àrea d’Arenys de Mar a Begur
La fiscalia de Barcelona comparteix amb el govern català, i tal com va recomanar un grup d’experts, que el Ministeri de Medi Ambient ha de prohibir l’extracció de corall vermell a la costa catalana durant 20 anys renovables, després d’advertir que el 90% d’aquestes poblacions presenta un estat de conservació “deficient” i la seva talla és inferior a la reglamentària.
El fiscal de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha remès al seu homòleg estatal, Antonio Vercher, el decret d’arxivament de les diligències que va obrir l’abril passat, després de constatar que el Ministeri d’Agricultura i Pesca va atorgar 12 llicències per extreure corall vermell en aigües exteriors del tram comprès entre Arenys de Mar (Maresme) i Begur (Baix Empordà).
En el document, el fiscal de Medi Ambient demana a la fiscalia general que actuï davant del ministeri per frenar l’extracció de corall, d’acord amb les recomanacions dels experts, i en faci un control. Pel fiscal, les llicències estatals suposen una “contravenció” de les polítiques de la Generalitat, que ha suspès la pesca del corall vermell en les aigües interiors de la costa catalana, sobre les quals té competències. “La situació provocada per les llicències atorgades pel ministeri és bastant paradoxal i sorprenent”, sosté el fiscal, tenint en compte que en les aigües interiors hi ha una veda de la Generalitat i no en les exteriors, “quan la situació del corall vermell no consta que sigui millor” a la zona competència del ministeri.
El fiscal exposa les dades dels experts, que indiquen que només un 4% de les poblacions de corall vermell del litoral català estan en bon estat de conservació i pràcticament la majoria és de talla inferior a la permesa per a la seva extracció: set mil·límetres de diàmetre en la seva base.
A més, el fiscal Antoni Pelegrín recorda que el Parlament Europeu està tramitant un reglament que establirà l’obligatorietat que els estats membres vedin la pesca del corall quan s’arribi al límit de captures. Els estudis científics clouen –recorda el fiscal– que les poblacions de corall vermell, al Mediterrani en general i a la costa catalana en particular, “han estat sotmeses a una forta pressió pesquera a causa de l’ús dels seus esquelets en la indústria de l’ornamentació”.
LA XIFRA
Alerta per la contaminació d’aigües per purins a Osona
La fiscalia de medi ambient ha exigit a la Generalitat una “decidida i contundent aplicació” de la normativa encaminada a evitar la contaminació de les aigües subterrànies a distintes comarques catalanes per nitrats, després de retreure-li que des del 2013 hagi autoritzat 29 ampliacions d’explotacions ramaderes a la comarca d’Osona, “amb més de 4.000 caps de bestiar”.
El fiscal de medi ambient, Antoni Pelegrín, ha arxivat les diligències que va obrir per les autoritzacions de tres noves granges, en concloure que no encaixen en els delictes de prevaricació o omissió de persecució de les infraccions ambientals. Tanmateix, Pelegrín recorda a la Generalitat que la situació de contaminació per nitrats a la comarca d’Osona, i en altres zones, “és molt greu i coneguda per les administracions”. Segons el fiscal, els nitrats són “el problema de contaminació difusa més important en les aigües subterrànies de Catalunya”. Segons l’ACA, que cita el fiscal, un 50% d’aquestes masses aqüíferes s’han declarat en mal estat químic i, d’aquestes, un 83%, amb excés de nitrats.