Quatre detinguts en l’operació contra el frau en la contractació d’aplicacions informàtiques per a la gestió del trànsit
Es tracta de dues persones relacionades amb l’empresa Gespol, un responsable de l’àrea d’Informàtica de l’Ajuntament de Mollet del Vallès i el cap de la Policia Local de Tiana
La UDEF investiga la relació del cap de la Policia Local de Tiana i exregidor de Montgat
La policia espanyola ha detingut aquest dimarts quatre persones a Catalunya en una operació a escala estatal per ordre del Jutjat d’Instrucció número 2 de Badalona i la Fiscalia Anticorrupció i en què s’investiga presumptes irregularitats en la contractació d’aplicacions informàtiques instal·lades en els semàfors per gestionar el trànsit en diversos municipis.
Dos dels detinguts pertanyen a l’empresa Aplicacions Gespol de Barcelona –actualment integrada al grup Valoriza Serveis Mediambientals–, un responsable de l’àrea d’Informàtica de l’Ajuntament de Mollet del Vallès i el cap de la Policia Local de Tiana i exregidor de Montgat. En l’operatiu, s’han mobilitzat prop de 600 agents per dur a terme registres i requeriments d’informació a diversos municipis espanyols i catalans. A la resta de l’Estat, s’han arrestat 11 persones més, que passaran a disposició del jutge de Badalona en els pròxims dies juntament amb els quatre detinguts a Catalunya.
Mentrestant, els agents de la policia espanyola continuaven a primera hora de la tarda a la seu de l’empresa Aplicacions Gespol, ubicada al carrer Fra Juníper Serra de Barcelona. Tres furgons policials han custodiat des de primera hora del matí l’entrada de la companyia, fins on també s’han acostat diversos mitjans de comunicació.
Segons han explicat a l’ACN treballadors de la zona, els agents s’han personat a dos quarts de set del matí i han demanat al conserge del recinte que els acompanyés per fer de testimoni a l’entrada de l’empresa. Hi han accedit serrant la reixa d’entrada amb una radial, primer, i després forçant la porta amb una maça.
Els agents han fet registres a Lleida, Mollet del Vallès i Tiana i el jutjat ha requerit documentació als ajuntaments de Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar i Rubí. En el cas de la capital del Segrià, cinc agents de la UDEF han entrat en dependències municipals per demanar i revisar documentació a l’ordinador del caporal de la Guàrdia Urbana, que en un primer moment ha estat detingut i poc després ha quedat en llibertat amb càrrecs, segons fonts de la investigació.
A Mollet del Vallès, el detingut és un responsable de l’àrea d’Informàtica i més en concret el responsable de contractació, segons ha pogut saber l’ACN. El consistori ha mostrat la seva “col·laboració absoluta” en la investigació i ha insistit que el cas només se centra en responsables tècnics municipals i no en cap càrrec electe. L’Ajuntament també ha defensat “el dret fonamental a la presumpció d’innocència” del funcionari detingut, però ha avisat que si es confirmen els fets, s’actuarà “amb contundència” i es prendran les mesures administratives necessàries.
Pel que fa a Tiana, els agents han detingut el cap de la Policia Local, Tomàs Cabrejas, que en el passat (2011-2015) havia estat regidor de Mobilitat i Seguretat Ciutadana a l’Ajuntament de Montgat, on ja va ser protagonista per la polèmica contractació d’un servei de radar de velocitat de gestió privada que una empresa explotava a canvi de comissions per les multes. Aquell episodi ja va generar força polseguera al municipi per l’alta sensibilitat de l’aparell, que va fer disparar les sancions en aquell tram de la carretera N-II. El seu pas a la direcció del cos de la Policia Local de Tiana el 2015 també va generar el recel d’alguns grups de l’oposició pel seu nomenament a dit.
A la resta de l’Estat, s’han fet entrades i registres a Alcobendas, Arroyomolinos, Majadahonda, Parla, Fuenlabrada, Pinto, Torrelodones i Villanueva de la Cañada, a la Comunitat de Madrid; a Osca; Illescas (Toledo), Plasencia, San Andrés del Rabanedo i Villaquilambre (Lleó), Palència i Terol. A banda, s’ha requerit informació als ajuntaments de Brunete, El Escorial, Galapagar, Mazanares El Real, Valdemorillo, a la Comunitat de Madrid; La Cistérniga (Valladolid), El Puig i Gandia, Sant Vicenç del Raspeig, al País Valencià; Logronyo, O’Grove (Pontevedra) i Vitòria.
En total, han estat 49 entrades i registres en ajuntaments, despatxos i societats i 19 requeriments de documentació en municipis d’almenys cinc comunitats autònomes.
Segons la Fiscalia Anticorrupció, els fets investigats podrien constituir delictes de prevaricació administrativa, frau a l’administració pública, revelació d’informació privilegiada, malversació de fons públics, tràfic d’influències, suborn, falsedat documental per funcionari públic i per particular, alteració del preu de concurs públic i pertinença a organització criminal.