Aquest any en farà deu que va morir el que va ser bisbe auxiliar de Barcelona, Joan Carrera. Anomenat “el bisbe del poble”, Carrera tenia quatre passions: l’Església, Catalunya, el compromís social i els mitjans de comunicació. Sempre al costat dels seus fidels, va estar molt unit a l’Hospitalet de Llobregat i a Badalona. Redactor el 1985 d’Arrels cristianes de Catalunya, es va enfrontar a la Conferència Episcopal Espanyola per la COPE pel seu “maridatge” amb el PP i els atacs ferotges contra Catalunya i perquè l’Església espanyola no havia demanat perdó per la Guerra Civil. Diuen que a causa del seu catalanisme i progressisme –i de l’enfrontament amb el cardenal Carles– no va ser mai bisbe titular.
El 3 d’octubre, quan farà deu anys que va morir, què fareu?
Anirem a fer una pregària davant de la seva tomba, al cementiri de Montjuïc; després hi haurà un acte al Seminari de Barcelona, que ell estimava molt, i tancarem l’homenatge a Sant Jeroni de la Murtra, on ell, en vida, va deixar el seu arxiu.
Durant La Nit de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, es van entregar els primers premis Bisbe Joan Carrera.
Creiem que crear uns premis amb el nom d’una persona és la manera de mantenir-ne viva la memòria. I vam donar premis en tres àrees, tres categories, en les quals el bisbe havia destacat: premi Fe i Cultura (que va ser per a Gabriel Magalhães, pel conjunt de la seva obra), premi Inclusió Social (que va ser per a Georgina Pujol, Joan Albert Lluch i Carlos de la Encarnación, pel documental Fora de tot, els sensellar), i premi Joventut, Fe i Discerniment Vocacional (per a Laura Mor i Glòria Barrete, de Catalunya Religió, pel monogràfic Joves i Església).
Va tenir molta relació amb Ràdio Estel i Catalunya Cristiana?
Hi va estar lligat des del principi, se les sentia molt pròpies... Els editorials de Catalunya Cristiana, ell i el mossèn Jarque se’ls anaven alternant. Va tenir la columna Ara mateix, que després va recollir en un llibre.
Com era el bisbe?
Era una persona molt senzilla, molt propera, sempre tenia una paraula afable. Sempre estava pendent de les necessitats d’algú de la parròquia, del barri... A Santa Eulàlia, per exemple, hi va fundar una residència d’avis. El 1961, sent rector de Llefià, va promoure una cooperativa per construir cases. Va promoure la Fundació d’Escoles Parroquials.
Què faria avui?
Aquesta pregunta ens la fa molta gent avui, tenint en compte les difícils circumstàncies d’aquest curs tan dur. Com hauria reaccionat? De fet ho podem saber llegint-lo, perquè ell, afortunadament, té molta obra escrita. Era d’aquesta línia molt catalana, de molta fidelitat al país, però molt conciliadora i molt universal. Tenia un gran equilibri. Era un home format a l’escola de mossèn Bonet Baltà, un savi, un gran coneixedor de la història eclesiàstica dels segles XIX i XX, i tenia com a referent Torras i Bages, aquesta idea de Catalunya... Va redactar Arrels cristianes de Catalunya, el magisteri que els bisbes catalans han mantingut fins avui, en què explica com el cristianisme ha estat un factor configurador de la nostra realitat nacional.
Es va identificar amb el Concili?
Ell era vicari episcopal del món obrer quan va acabar el Concili. Després, quan va tornar a ser rector, que era el que li agradava, a la parròquia va posar en marxa un consell parroquial, i va potenciar assemblees perquè la gent hi participés, perquè s’involucrés en la catequesi. També es va implicar amb Càritas, amb el tema de la litúrgia... A poc a poc, ens va introduir en una realitat que fins aleshores era desconeguda.
Sempre va estar al costat dels nouvinguts. Va ser molt actiu a la JOC i la Jobac.
Ell admirava Cardijn, el referent belga de l’Acció Catòlica Obrera. Sempre va estar en barris de la perifèria. A Llefià, per exemple, explicava que, quan hi va arribar amb la seva mare, la primera cosa que feia cada dia era anar a buscar aigua a la font perquè no en tenien a casa. Ara se sap que allà hi havia veïns que anaven al forn i no podien pagar i ell els ho pagava. També pagava el lloguer a la gent que no el podia pagar. Va fundar un dispensari, que encara funciona. A Bufalà va fer l’església nova. Era un home que deixava empremta, una empremta lluminosa.
Opositor al franquisme, va donar suport a la Caputxinada, la manifestació de capellans del 1966; va participar en la creació de l’Assemblea de Catalunya, i va ser un dels fundadors de Convergència Democràtica.
Diuen que el nom de Convergència el va posar ell perquè era un concepte molt d’ell: defensava la convergència de persones de sensibilitats diferents; de fet, tothom recorda els diàlegs epistolars que va tenir amb el socialista Joan Raventós. El diàleg era el que més defensava i ell el va practicar amb tots els sectors de la societat, partits, sindicats i entitats de tot tipus. Fidel a la idea d’Església i país, va participar en la creació del Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans.