el reportatge

Integració: l'autèntica victòria

L'entitat Junts en Acció neix per aconseguir la inclusió dels discapacitats en l'esport a Sant Pere de Ribes

«no es tracta només de competir». Més enllà de guanyar o perdre, l'esport té un vessant educatiu, a banda dels beneficis en la salut que ofereix. Segons l'entitat, cal un «canvi social» per evitar que les activitats esportives estiguin centrades només en la competició.

La Maria té deu anys; el Joan, quinze. Com molts dels seus companys de classe, volen practicar esport en sortir de l'escola, o de l'institut, però es troben unes quantes dificultats: no poden adaptar-se a les activitats, no les comprenen i acaben sent separats del grup de torn...

Són discapacitats.

Si no canvien les coses, acabaran sent adults sedentaris que pràcticament no han tingut l'oportunitat d'incorporar l'esport en la seva vida.

Amb aquest exemple de noms inventats protagonistes d'una situació quotidiana, l'entitat Junts en Acció vol fer entendre el dia a dia de les persones discapacitades. L'associació, que va presentar-se als mitjans de comunicació dimecres, neix per aconseguir integrar al màxim els ciutadans amb una discapacitat física o psíquica. Amb el suport de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, Junts en Acció posarà a l'abast dels usuaris del servei un monitor de suport –que serà costejat per la regidoria d'Esports– que ajudarà l'esportista amb discapacitat a practicar l'activitat que triï, a qualsevol de les entitats esportives del municipi. Després, en funció de les necessitats, el monitor podria continuar la seva tasca o no. «Si això funciona, aconseguirem el que nosaltres volem: que el nen sigui un més», va assegurar un dels representants de l'entitat, Isaac Cordero.

En principi, la voluntat és que no hi hagi restriccions pel que fa a les disciplines esportives. Actualment, l'entitat treballa per donar-se a conèixer a les escoles, les associacions de pares i mares i els clubs esportius del municipi. La idea és, a més de «possibilitar la pràctica d'esports», que facin esport «amb altres persones de la seva edat i en un entorn normalitzat». «La inclusió no ha d'acabar a l'escola», reivindiquen els membres del col·lectiu. Per aconseguir-ho, Junts en Acció no dubtarà a preparar els professionals de l'esport perquè les activitats puguin adaptar-se a les persones amb discapacitat. Abans que acabi l'actual curs escolar, s'organitzaran els primers cursos per a monitors titulats, amb la idea d'impartir també seminaris d'adaptació d'activitats. Segons la regidora d'Esports de Sant Pere de Ribes, els cursos permetran que «els mateixos monitors de les entitats esportives» puguin ocupar-se dels esportistes amb discapacitat.

L'entitat confia a posar en marxa les primeres activitats esportives inclusives a l'abril, i aconseguir uns quaranta esportistes que demanin el servei durant el primer any de funcionament. Al Garraf, aquesta és la primera iniciativa que aposta per integrar els discapacitats en l'esport; els fundadors de l'entitat diuen que han seguit l'exemple d'una associació creada a Màlaga que funciona des de fa uns tres anys. De moment, Junts en Acció aposta per centrar-se en les necessitats dels discapacitats de Sant Pere de Ribes, si bé no descarta anar ampliant el servei a altres punts de la comarca, amb el repte d'aconseguir la «sensibilització» cap a un col·lectiu sovint oblidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.