Societat

la crònica

Clavegueres parlants, a Olot

Les clavegueres amb so van ser una metàfora de la reacció de l’Estat

Més d’una persona es va endur un ensurt passejant pel centre d’Olot. D’una desena de clavegueres, en sortien els crits de “A por ellos” i “Yo soy español” dels veïns de Huelva quan van acomiadar els efectius de la Guàrdia Civil que van atonyinar els que van guardar les urnes als col·legis electorals del país l’1 d’octubre de l’any passat. Si encuriosits s’hi paraven uns minuts, també podien escoltar l’expresident Mariano Rajoy defensant l’actuació policial l’endemà i el discurs de Felip VI del 3 d’octubre, acabant de beneir l’operació antiurnes. Va ser una actuació –una més– de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa, ideada per l’artista olotí Servand Solanilla, amb què volien fer reflexionar sobre el concepte de la violència verbal i la seva depredació quan té la cobertura de tot un cap de govern i de tot un cap d’un estat. I com a contraposició, la gent que passejava pels carrers del centre d’Olot, la d’una majoria que silencia i venç les veus de les clavegueres, segons ho detallava el mateix Solanilla. Una metàfora dels milers de persones que el primer dia d’octubre de l’any passat i a la vigília es van mobilitzar d’una manera festiva per defensar la celebració d’un referèndum que el govern espanyol es va entestar a afirmar que no se celebraria i que, finalment, es va dur a terme. Persones com ara la iaia Conxita de la Vall de Bianya, que amb 104 anys va anar a votar i que ahir, a l’acte d’inauguració de la plaça dedicada a aquell dia, va pujar a l’escenari i que va ser llargament ovacionada. Persones com la jove de 19 anys que hi havia al mateix escenari i que va recordar la contradicció de sentiments que va experimentar aquell dia que votava per primera vegada, un orgull, va afirmar, que contrastava amb la ràbia continguda per l’actuació policial. Hi van intervenir dos joves més en el mateix sentit.

A les Planes d’Hostoles, un documental que es va passar a l’església parroquial recollia testimonis de com els veïns van viure el dia de la votació, similars als expressats pels tres joves olotins. Molts dels pobles de la resta de la comarca de la Garrotxa, van recordar el dia del referèndum. A Sant Joan les Fonts i Santa Pau es van inaugurar la plaça 1 d’Octubre i el parc amb el mateix nom, a la Canya i als carrers i passatge Pujolí, respectivament. A Sant Feliu de Pallerols, es va obrir l’escola a la tarda per fer diverses activitats commemoratives i, entre altres pobles, hi va haver actes a Mieres i Besalú.

La inauguració de la nova plaça 1 d’Octubre a Ripoll va ser l’acte principal d’ahir a la comarca del Ripollès. La majoria es van dur a terme al llarg de diumenge. A Camprodon, el CDR de la vall va fer una recollida de signatures perquè el popular pont romà, el que surt a la capsa d’unes conegudes galetes i una vertadera icona local, es passi a dir pont de l’1 d’Octubre.

A Ribes de Freser van fer una cercavila fins a l’escola Verge de Núria, que va ser seu electoral, on es van fer tallers i es van escriure cartes als presos i exiliats del procés. També hi va haver cercavila a Campdevànol des de l’escola Pirineus, i activitats diverses a Sant Joan de les Abadesses, també a l’escola, i a Vallfogona.

Al migdia, hi van haver concentracions davant de tots els ajuntaments de les dues comarques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.