Societat

Cornellà acull un congrés que aborda la divulgació matemàtica als museus

El Museu de Matemàtiques de Catalunya, que va obrir les seves portes el 2014 a la ciutat del Baix Llobregat

Cornellà de Llobregat acull aquesta setmana la tercera edició del congrés Matrix, que abordarà com els museus han de contribuir a la divulgació de les matemàtiques, així com la promoció de les vocacions científiques entre els més joves.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida a aquesta trobada bianual, que s’organitza de forma conjunta amb el The National Museum of Mathematics (MoMath) de Nova York al Museu Agbar de les Aigües.

Davant un auditori en part estranger, Torra ha explicat que “llibertat, cultura i talent” són els vectors que guien la societat catalana, que ha recordat que travessa una “situació complicada” pels “presos polítics i exiliats”. “És per això pel que porto un llaç groc”, ha subratllat.

Per al president, el “llenguatge universal de les matemàtiques” sempre ha estat una finestra de coneixement bàsica per comprendre el passat i el present, però avui dia ha ascendit fins a convertir-se en una “necessitat social” arran de la revolució digital.

Per aquest motiu, ha insistit que és fonamental el paper dels museus i els centres de divulgació per complementar la feina que es fa des de l’escola i així motivar els joves en el camp científic.

Cornellà fa anys que treballa en aquesta línia, en la de mastegar les matemàtiques per fer-les més digeribles per al gran públic, i el màxim exponent d’això és el Museu de Matemàtiques de Catalunya, que va obrir les seves portes el 2014 a la ciutat.

Les aportacions d’aquest centre en les dues anteriors edicions de Matrix han propiciat que se l’hagi escollit com a soci europeu de la conferència en aquesta ocasió, amb la col·laboració del Museu de la Ciència d’Obra Social ’La Caixa’, el CosmoCaixa, i el Museu Agbar de les Aigües.

L’alcalde, Antonio Balmón, ha assegurat que el museu de Cornellà és un reflex de la ciutat, formada “per gent humil i amb moltes ganes d’aprendre”.

Està previst que participin en la trobada, que comptarà amb sessions obertes al públic, més de 150 persones relacionades amb l’àmbit de la divulgació matemàtica procedents de països com els Estats Units, Alemanya i el Japó, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.