Societat

Ciència i salut centren els ajuts de recerca de La Caixa

Un total de 25 projectes d’investigació científica reben una subvenció de l’entitat

El pressupost és de 12 milions d’euros

També s’entreguen una trentena de beques per atraure talent internacional

La Fundació Bancària La Caixa va oficialitzar, ahir, l’entrega de les beques i les ajudes per a projectes d’investigació i innovació, una iniciativa que s’emmarca en el pla estratègic 2016-2019 d’aquesta entitat. L’acte protocol·lari es va fer amb l’assistència dels investigadors que n’han resultat beneficiaris, entre els quals es troben 25 equips de recerca científica i biomèdica que treballen per combatre malalties greus i generalitzades. És el cas de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que rebrà ajudes per a tres línies d’investigació: posar fre a l’amenaça global del virus del Zika, la millora del tractament de les infeccions víriques cròniques i el rejoveniment de les cèl·lules mare per obtenir un menor envelliment dels músculs. Entre els altres beneficiaris s’hi troben l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer –que investiga el genoma de la leucèmia i com el sistema immunològic pot provocar una alteració dels records– i el Centre de Regulació Genòmica, en aquest cas per als seus equips de recerca sobre la regeneració de les cèl·lules de la retina i que treballa per identificar noves molècules per combatre la metàstasi. També sobre això últim, però aplicat al càncer de mama, rebrà una ajuda l’Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per la seva banda, podrà continuar la recerca per trobar un tractament efectiu per aturar l’ELA. En el cas de la Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron se centrarà, a partir del seu Institut d’Investigació, en una malaltia amb un gran impacte en la societat, com és el Parkinson. Finalment, la Universitat de Barcelona (UB) tanca el grup de centres catalans, i estudiarà si els canvis metabòlics al cor poden comportar noves teràpies regeneratives. A banda d’aquests projectes de recerca, la llista es completa amb d’altres provinents de l’Estat i Portugal. En total, s’hi han presentat 785 projectes científics, dels quals 77 van ser preseleccionats i 25 n’han resultat vencedors. El pressupost global és de12 milions d’euros a repartir entre tots els centres d’investigació.

Les beques per a investigadors postdoctorals són un altre bloc d’ajudes per potenciar la recerca biomèdica. En l’acte d’ahir, es va fer entrega dels diplomes als 20 estudiants becats que podran tenir un contracte laboral de tres anys en algun dels centres acreditats. També es van atorgar una desena de beques addicionals per a estudiants doctorats que vulguin dur a terme els seus projectes d’investigació a les universitats. En el cas de Catalunya, les persones beneficiàries faran la seva estada a la Universitat de Barcelona, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, la Universitat de Girona, la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut de Ciències Fotòniques, el Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona o l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya. Amb un pressupost de 9.171.000 euros, l’objectiu d’aquestes beques és atreure talent internacional i retenir-lo al nostre territori.

Finalment, el tercer bloc d’ajudes està destinat a una vintena de projectes que, després de guanyar la convocatòria de CaixaImpulse, rebran una subvenció de fins a 100.000 euros cadascun d’ells, per desenvolupar tasques que permetin acostar les investigacions científiques al mercat empresarial. Això es farà mitjançant la creació de noves empreses o amb acords de transferència tecnològica, és a dir, a través de les llicències. Tot plegat, amb l’objectiu de generar un benefici per a la societat, segons expliquen fonts de La Caixa. Aquesta fundació bancària ha invertit, des del 1982, gairebé 400 milions d’euros en formació i investigació. El pressupost per al 2019 es triplicarà fins als 90 milions.

La ciència és decisiva per fer una societat millor i més justa
Isidre Fainé
president de la fundació bancària la caixa
A Espanya, la recerca privada està per sota de la mitjana europea
Javier Solana
patró de la fundació bancària la caixa
Calen investigadors que es facin preguntes valentes per fer un món millor
Jaume Giró
director general de la fundació bancària la caixa

El Parkinson, més a prop de la curació

Un dels equips de recerca que han obtingut una ajuda per avançar en el seu treball d’investigació és el que lidera el doctor Miquel Vila Bover a l’Institut d’Investigació de la Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron. Des d’allí, estudien la malaltia de Parkinson, “la patologia neurodegenerativa que està més a prop de la curació”, segons va explicar el doctor a El Punt Avui. La quantitat de l’ajut és de 500.000 euros, “una xifra important comparada amb els estàndards que donen els governs i, de fet, és més elevada que el finançament públic”. Aquest suport econòmic permetrà estudiar “com curar el Parkinson” esbrinant les causes que provoquen aquesta neurodegeneració. Una d’aquestes causes, segons explica Vila i Bover, és el pigment neuromelanina, que es troba en les neurones que moren causant, d’aquesta manera, la malaltia. “Aquest pigment, tothom l’acumula amb l’edat, però un cúmul excessiu d’aquest pigment pot acabar comportant el Parkinson”, segons la hipòtesi amb la qual està treballant l’equip. Aquest descobriment se sap des de “fa un centenar d’anys, però no s’ha investigat experimentalment fins ara”. A més, el fet que aquest fenomen només es produeixi en els humans dificulta les proves amb altres animals. L’objectiu del projecte d’investigació és, primer, ratificar la hipòtesi, i posteriorment “aconseguir modular una acumulació excessiva del pigment per evitar el desenvolupament de la malaltia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebutgen “l’operació especulativa” lligada al Campus de Salut

girona
Societat

Promouen la igualtat i la no discriminació al transport públic

Barcelona
societat

Primera càtedra en intel·ligència artificial aplicada a la diabetis, a la UdG

girona
societat

Intensifiquen els controls a conductors amb testos de drogues

la jonquera
Medi ambient

Presenten al·legacions contra el projecte del camí de ronda entre l’Arrabassada i la Savinosa

Tarragona
societat

Judith Viader guanya la 8a edició del ‘CaixaBank Premi Empresària’

girona
societat

Víctimes d’abusos a l’església demanen que no s’atorgui la medalla d’or a Montserrat

barcelona

El port de Tarragona posa en marxa una dessaladora

Tarragona
educació

El 80% de les famílies de les Balears trien l’escolarització en català a infantil

barcelona