Societat

Nivell d’arsènic ja per sota del màxim permès, a Cervià

En l’última prova es recull que la presència d’aquest element químic és de 7,8 micrograms per litre, quan la normativa en permet fins a 10

Abans d’aixecar el ban, s’espera a tenir dues analítiques més

“A casa gastem entre 8 i 10 litres d’aigua embotellada al dia”

Cervià de Ter està en via de deixar enrere diverses de les escenes quotidianes que hi estan tenint lloc en el darrer mig any, com ara més traginament de garrafes, la incorporació de certs canvis en els hàbits i rutines domèstiques, unes provisions d’ampolles a casa més elevades de l’habitual i la presència d’alguna nota informativa o cartell a la via pública que recorda als vianants que l’aigua no és potable. Una situació que es remunta al maig, després que hi hagués un lleuger excés d’arsènic a l’aigua de la xarxa pública, però tot apunta que d’aquí a finals d’any o a principis del vinent es podria comunicar de manera oficial que ja torna a ser apta per al consum humà. I és que, tal com s’ha comprovat en les últimes analítiques, els nivells d’arsènic han baixat: una disminució que s’ha anat produint de manera progressiva i que s’està mantenint, tenint en compte que els paràmetres estan sortint normals en les proves dels darrers mesos. De fet, tal com explica l’alcaldessa, Roser Estañol, dijous els van arribar els resultats de l’última anàlisi, en què es recullen unes dades molt satisfactòries. En l’informe, s’hi aprecia que els nivells d’arsènic a l’aigua ja estan fins i tot per sota del màxim legal establert. En concret, en aquest document del laboratori, de data 8 de novembre, hi surt que la presència d’aquest element químic és de 7,8 micrograms per litre, quan la normativa europea permet fins a 10 micrograms per litre.

L’augment d’arsènic es va detectar fa mig any a través dels controls de la qualitat de l’aigua que realitzen de manera periòdica els tècnics de Prodaisa, l’empresa que s’encarrega de la gestió del subministrament d’aquest bé públic a Cervià. Segons detalla Estañol, el màxim a què es va arribar va ser de 12,5 micrograms per litre. L’Ajuntament va comunicar immediatament la situació als veïns i es va emetre un ban municipal en què s’informava que l’aigua no era apta per al consum humà. Es va tractar d’un increment que no va ser gaire notable i que no es podia qualificar a priori d’alarmant, però que superava certament els màxims que estableix la llei.

Estañol hi afegeix que, amb aquest temps, de 12,5 es va baixar a 10,2 i, posteriorment, es va descendir a 10 –i ja el mes passat, a 7,8. L’alcaldessa es va posar en contacte divendres amb la direcció general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya per comunicar els darrers resultats. El govern català va respondre a Estañol que es tractava d’una notícia positiva i que s’estava anant pel bon camí. Per precaució, però, Salut sosté que abans d’aixecar la restricció vol que surtin tres analítiques consecutives amb uns nivells d’arsènic inferiors a 10, ja que es prefereix actuar amb prudència. De moment, per tant, es té l’analítica de 7,8 corresponent a l’octubre i caldria que n’hi hagués dues més abans d’aixecar el ban.

Sota supervisió

L’alcaldessa va firmar el ban municipal, que va sortir publicat el 8 de maig. Des de llavors no és aconsellable que els veïns beguin aigua de l’aixeta. En aquest mateix document informatiu s’especificava, en canvi, que es podia continuar utilitzant per dutxar-se, rentar la roba, regar les plantes i fregar els estris de la cuina. Una veïna que resideix al centre subratlla que aquesta situació representa “una despesa impressionant”: “A casa som quatre persones i calculo que gastem entre 8 i 10 litres d’aigua embotellada cada dia. La utilitzem per netejar l’enciam, per fer caldo, per passar-hi un raig per damunt quan treus certs aliments de l’olla, etc.” En el seu cas, a més, admet que actua amb precaució i que no tan sols cuina amb aigua embotellada, sinó que també la fa servir “per a tot el que representa una cura personal directa, com ara per rentar-se les dents”.

La directora de l’escola L’Aixart de Cervià, Helena Márquez, comenta que tenen totes les aixetes del col·legi precintades i que l’Ajuntament els proporciona cada 15 dies aproximadament un o dos palets amb aigua, per beure a l’hora del menjador i a la del pati. Márquez indica que quan es desprecinta una aixeta (per agafar aigua per exemple per als tallers de plàstica o per rentar material) es fa sempre sota la supervisió d’un adult. A banda, diversos veïns han contractat un servei d’aigua embotellada a domicili i alguns dels que ja tenien instal·lat un aparell d’osmosi han dut l’aigua a analitzar i els ha sortit que continua rajant purificada i que és bona per al consum humà.

LES DATES

08.05.18
Dia en què es va publicar el ban municipal, que informava que l’aigua del poble no era apta per al consum humà

LA FRASE

08.11.18
L’Ajuntament
va rebre els resultats de les últimes proves, que es duen a terme de manera mensual
Quan desprecintem una de les aixetes a l’escola, sempre ho fem sota la supervisió d’un adult
Helena Márquez
directora del col·legi l’aixart
ROSER ESTAÑOL

“Traiem a licitació l’obra del nou pou”

Darrerament, els nivells d’arsènic a Cervià estan sortint dins els paràmetres normals.
Quan creu que podran tornar a tenir aigua potable?
Calculem que entre finals d’aquest any i principis del vinent. Per sort, quan va succeir aquesta incidència, a l’Ajuntament ja estàvem treballant amb dos projectes per solucionar la problemàtica de l’aigua al poble. Durant un mes hem tingut en exposició pública el de construcció d’un nou pou. Aquesta setmana vinent ho traurem a licitació perquè les empreses interessades en l’obra presentin la seva oferta. I, una vegada s’adjudiquin els treballs, el procés de construcció serà d’un mes o un mes i mig. Per tant, creiem que la nova captació d’aigua estarà enllestida a principis de l’any que ve, de tal manera que segurament coincidirà amb el moment en què ja podrem aixecar el ban municipal.
En què consisteix la segona obra?
Es farà una nova connexió de la xarxa del centre del poble amb l’abastament del nucli de Raset, en què hi ha dos pous on l’aigua surt molt tèrbola. Hem encarregat la licitació i la direcció de l’obra al Consell Comarcal del Gironès, on s’ha d’aprovar en el ple del desembre, i la previsió és que les obres de la interconnexió comencin al gener o al febrer.
Quin cost tenen els projectes?
Entre tots dos, 427.811 euros. Ens vam acollir a unes ajudes de l’ACA, que ens cobreix un 69% de l’import del pou i un 88% de la interconnexió. Entre les dues obres ens faltaven uns 155.700 euros, 100.000 dels quals els aportarà la Diputació de Girona. L’Ajuntament pagarà els 55.000 euros restants, que ja els tenim reservats i previstos en el pressupost municipal.
I com estan vivint la situació al poble?
És una murga no tenir aigua potable. Ha sigut una cosa imprevista, que no és culpa de ningú. Evidentment molesta i els veïns, en general, estan sent pacients i comprensius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.