Identifiquen una diana terapèutica per tractar el càncer de pàncrees més freqüent
Investigadors de l’IDIBAPS i del Centre de Regulació Genòmica determinen el paper clau d’una proteïna en el creixement de l’adenocarcinoma ductal
Es tracta d’un tumor poc freqüent però que representa la quarta causa de mort per càncer
Investigadors de l’IDIBAPS i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) han identificat una proteïna com a possible diana terapèutica en el tipus més freqüent de càncer de pàncrees, l’adenocarcinoma ductal, que representa el 90% dels tumors pancreàtics. Malgrat ser un tumor poc freqüent, el de pàncrees suposa la quarta causa de mort per càncer a tot el món. És molt agressiu i té mal pronòstic am els tractaments actuals. L’IDIBAPS explica en un comunicat que les teràpies dirigides poden oferir una nova via per disposar d’estratègies més eficaces.
L’estudi analitza el patró de la proteïna DYRK1A, que pertany al grup de les proteïnes quinases, que regulen diferents vies de senyalització i la seva activació anormal juga un paper clau en la progressió del càncer. Les proteïnes quinases constitueixen un tipus de dianes terapèutiques entre les més eficaces en càncer i han estat àmpliament estudiades en diferents tipus de tumors, però el paper de la proteïna DYRK1A no havia estat caracteritzat.
Els investigadors han analitzat el patró d’expressió d’aquesta proteïna en models animals i amb mostres de pacients i han determinat la seva funció i el seu mecanisme d’acció.
Els resultats mostren que la proteïna juga un paper clau en el creixement de les cèl·lules tumorals del càncer estudiat. L’estudi ha permès observar que la quinasa DYRK1A té una elevada expressió en el càncer de pàncrees que està correlacionada amb l’expressió del receptor de membrana de les cèl·lules tumorals, c-MET. Inhibint la proteïna s’aconsegueix reduir la progressió del tumor, ja que es limita la proliferació cel·lular. Això succeeix tant en estudis in-vitro amb línies cel·lulars com en models animals.
L’estudi, publicat a la revista Gut , l’han coordinat Cristina Fillat, cap del grup Teràpia Gènica i Càncer de l’IDIBAPS, i Susana de la Luna, cap del grup de Senyalització i regulació gènica del CRG.