Un bergantí engega un itinerari per ports catalans amb motiu del centenari de la Costa Brava

La companyia Seastars, propietària del bergantí Cyrano, va presentar ahir un itinerari per diferents ports de la costa catalana per tal de promocionar el valor mariner i històric de la Costa Brava, amb motiu del centè aniversari, i en especial de Sant Feliu de Guíxols. El Cyrano estarà amarrat a Sant Feliu fins al 4 d'abril, data en què enceta el viatge cap a Torredembarra, seguint per Castelldefels, Barcelona, l'Estartit, l'Escala, Roses i Palamós. En aquestes estades, aquest vaixell escola ofereix visites guiades per a escolars i jornades de portes obertes, a més a més de sortides per navegar, sempre que hi hagi un mínim de passatge. Dels mateixos que han portat la iniciativa del Cyrano va néixer l'associació Delamar, que té l'objectiu de promoure i recuperar la cultura marítima que va existir als pobles de la Costa Brava.

Escola de navegació

Miquel Melero, capità del Cyrano, explica que recentment al vaixell s'hi ha fet una modificació que ha estat «més cara que fer-lo nou», ja que s'han adaptat a la normativa d'embarcació de passatge. A part, han aconseguit un conveni amb la facultat naval per poder utilitzar el Cyrano com a embarcació de pràctiques. Entre les modificacions que hi han fet han hagut de complir moltes exigències amb vista a les mesures antiincendis. Entre aquestes, la instal·lació elèctrica completa, ja que se'ls demanava que fos feta de cable ignífug i folrat d'acer. També se'ls demanava que hi hagués tres compartiments independents i aïllats. Malgrat que les obres han estat com fer un vaixell nou, o més difícils encara, tots els treballs de remodelació han quedat amagats sota la fusta, tan característica del segles XVIII i XIX. Els mètodes de treball de la tripulació –composta per vuit persones fixes– són totalment tradicionals, tal com es feia fa dos segles. És aquesta tripulació, petita però molt formada, que ha dissenyat i construït des del calibratge de les veles fins als pals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.