Societat

El gran espectacle de la Fia-faia

Bagà i Sant Julià de Cerdanyola rememoren l’arribada del solstici d’hivern amb una singular festa la nit de Nadal

Per les festes de Nadal, algunes poblacions tenen el foc com a protagonista. Com cada 24 de desembre, la nit de Nadal Bagà i Sant Julià de Cerdanyola rememoren l’arribada del solstici d’hivern amb la Fia-faia, una festa que des del 2015 és Patrimoni de la Humanitat. Les faies o torxes (d’entre 2 i 4 metres) s’encenen al capdamunt de la muntanya i baixen fins al poble. A Sant Julià de Cerdanyola el tret de sortida es dona a les 6 de la tarda, moment en què les torxes comencen la baixada fins a la plaça de l’Església del poble. A Bagà la festa és més multitudinària. Les torxes enceses es baixen des de la muntanya del Siti fins al poble cap a les 18.30 h. Llavors comença la crema de les faies, es fa un recorregut fins a la plaça Porxada, on se segueixen consumint les torxes fins al final. Es balla la dansa típica de la Fia-faia i es reparteix coca amb allioli de codony. En total es preveu cremar unes 700 torxes –500 a Bagà i 200 a Sant Julià.

Viatge a Brussel·les

Aquest any la festa de la Fia-faia ha viatjat a Brussel·les per divulgar la seva singularitat. Una trentena de persones de Bagà i Sant Julià es van traslladar dissabte passat a la capital belga, on els va rebre el conseller a l’exili Lluís Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

Controlat l’incendi de Foradada-Baldomar, que ha afectat unes 21 hectàrees

Foradada

Campanya ’A la feina, fem salut. Pugem escales!’, a l’Hospital de Figueres i el Bernat Jaume

FIGUERES

Carles Duarte dona exemplars únics de Víctor Català a l’arxiu municipal

L’ESCALA
SOCIETAT

En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica

Barcelona
Rafael Antonín, ‘Rafuel’
Cuiner ‘influencer’. Ha obert el restaurant Casa Rafuel

“La cuina comença al mercat; jo hi vaig cada matí”

Barcelona

Mig mil·lenni creuant el Ter

Bescanó
turisme

Dinou hotels catalans ja tenen les claus de la Guia Michelin

Barcelona
RECERCA

Cinc alumnes de la UPC analitzaran els trens europeus

Barcelona
SOCIETAT

La Sagrada Família incorpora la IA en la gestió de les seves visites

Barcelona