Societat

El treball de la llar no té qui el defensi

Al febrer hi ha previst un seguit de protestes actives a Girona i a Barcelona per defensar els drets de les treballadores de la llar

Les entitats integrada en el Moviment de Treballadores de la Llar de tot l’Estat han signat un document per oposar-se a l’esmena 6.777, introduïda en la llei de pressupostos generals de l’Estat del 2018, que retarda el reconeixement de drets i protecció social de les treballadores de la llar i de cura. Tot i el canvi de govern, la situació no ha variat significativament. L’aprovació del reial decret 28/2018, no representarà millores en la protecció de les treballadores.

L’any 2011 es va aprovar la incorporació de l’ocupació de llar en el règim general de la Seguretat Social però es va mantenir com a sistema especial, assumint el compromís d’anar regulant qüestions pendents. Avui continuen esperant. No hi ha voluntat política per millorar les condicions d’aquest sector. Es va excloure el reconeixement de la prestació per desocupació i es va ajornar fins al gener de 2019 aconseguir els mateixos criteris en el càlcul de les pensions. Per a aquesta data també se substituiria el sistema de cotització per trams salarials pel de la cotització per salaris reals.

Després de set anys, el Partit Popular, amb l’esmena 6.777, va ajornar les dues mesures cinc anys més, fins al 2024. I ara, el PSOE, amb el reial decret 28/2018, manté el retard en el reconeixement de drets encara que ho avança al gener del 2021, i aprova per al 2019 un sistema de trams de cotització que creiem que aguditzarà les dificultats. No millorarà substancialment la situació de les treballadores, però suposarà nous costos a la part ocupadora i multiplicarà, amb tota probabilitat, els treballs no declarats. Les entitats signants ens sumem a l’exigència de polítiques públiques que garanteixin plenament la protecció i el benestar de les persones, de manera que no es carregui els costos sobre les espatlles de les treballadores ni sobre les de les persones que els necessiten. Per al proper mes de febrer hi ha previst un seguit de protestes actives a les ciutats de Girona i Barcelona, per defensar els drets de les persones treballadores de la llar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.