Una casa per 50 euros
Un veí de Tarragona ha preparat 20.000 butlletes per rifar el seu domicili i, de moment, ja n'ha venut un centenar
«Rifo la meva casa.» Aquest és el suggeridor encapçalament d'una pàgina web que es va obrir a finals del mes passat, en la qual el veí de Tarragona Manuel Galván informa que ha fet 20.000 butlletes per sortejar el seu domicili, situat al número 18 del carrer Antoni Escofet Netto de la urbanització L'Albada. Cada papereta costa 50 euros i, en cadascuna d'elles, hi van cinc números. La iniciativa, de moment, està resultant atractiva ja que, des del dia 18 de març, Galván ha aconseguit vendre un centenar de butlletes, sobretot entre veïns de la zona que volen donar-li «un cop de mà». Galván, però, indica que «hi ha gent que encara no s'ho acaba de creure» i, per això, subratlla que tots els detalls de la iniciativa es poden trobar en el mateix enllaç d'internet i que, a més, estan recollits davant d'un notari. En les bases, per exemple, s'explica que la venda finalitzarà el 5 de gener de l'any vinent i que la persona guanyadora d'aquesta tómbola serà aquella a qui coincideixin les cinc xifres de la butlleta amb el número que reparteixi el primer premi de la loteria de Reis, que se celebrarà el dia següent. En el supòsit que, arribats a aquesta data, el propietari del domicili no hagués venut un mínim de 12.000 paperetes, es reserva el dret d'ampliar el termini de la iniciativa o bé d'anul·lar la rifa i retornar íntegrament a cadascun dels compradors la quantitat abonada. Galván, però, reconeix que és «molt positiu» i que, realment, té «l'esperança» que se li esgotin els números. En cas que sigui així, el guanyador disposarà de 30 dies per comunicar l'acceptació del premi. Si es traspassa aquest marge, es perdrà el dret al premi.
Pagar un tractament
Quatre habitacions, tres lavabos, dos menjadors, 80 m² de pati al darrere, i 20 m² al davant, són algunes de les característiques del domicili objecte del sorteig, que té com a objectiu recaptar fons per poder pagar un tractament de la cirrosi hepàtica que té Galván i que li va ser detectada a l'hospital Joan XXIII de Tarragona: «Jo ara no tinc diners i el tractament és molt costós. El meu objectiu, però, no és fer pena. Només desitjo tenir una millor qualitat de vida. D'altra banda, vull recalcar que la persona premiada no haurà de pagar ni a Hisenda ni el canvi d'escriptures, perquè tot això ho sufragaré jo.» Ara la finalitat és que corri la veu i, per això, li interessa situar-se en llocs concorreguts, com per exemple el súper de les Gavarres, per vendre números. També s'està plantejant anar al camp del Nàstic algun dia de partit i demanar a diverses immobiliàries que enllacin la seva web amb www.manuelgalvanrifacasa.es.
Un precedent frustrat
La iniciativa de Manuel Galván és enginyosa però no pionera. Una parella de Breda, a la Selva, també va organitzar un sorteig per vendre el pis i poder-ne pagar la hipoteca. Hi van incloure l'al·licient que, si arribaven a vendre 16.000 participacions, oferirien un altre immoble a Sant Pere de Vilamajor, al Vallès Oriental. Tot plegat, però, va fracassar, i la rifa, que s'havia de fer el 2 de febrer, es va suspendre perquè, si no, haurien incorregut en una infracció administrativa. El motiu es troba en el decret 294/1995 de la direcció general del Joc i Espectacles de la Generalitat, que prohibeix a les persones físiques lucrar-se amb el sorteig d'habitatges. L'autorització per fer rifes només la poden demanar les institucions i corporacions públiques; les associacions i entitats amb finalitats benèfiques; les persones jurídiques constituïdes en societat, i les persones físiques també, però només per a festes i fires locals.