Cavalls obrint ruta

La volta eqüestre de l'Associació de Marxes a Cavall de Catalunya ha passat per la demarcació, on s'han recollit dades per a futurs itineraris amb GPS

Per tal de celebrar els primers vint-i-cinc anys d'existència, l'Associació de Marxes a Cavall de Catalunya (AMAC) va decidir organitzar una volta eqüestre pel país, dividida en disset etapes, a disputar fins al novembre. Lluny de ser una competició amb guanyadors i un podi final i al marge de gaudir dels paisatges i de la convivència entre amants dels cavalls, la prioritat era acumular dades per acabar elaborant una ruta eqüestre del màxim nombre de llocs per on passi la marxa. A final d'any les dades es podran consultar a través del web de l'AMAC, ja siguin senders, llocs d'interès i allotjaments, entre d'altres, que aniran penjant a la xarxa els diversos socis de l'associació un cop s'acabi la gran ruta a cavall pel país.

Institucions, a l'aguait

Molts ens comarcals i ajuntaments del país ja s'han interessat per les dades que recull l'AMAC per complementar guies turístiques. «Al consell de l'Alt Camp van al·lucinar quan els vam explicar la iniciativa, perquè sí que tenien rutes per fer a peu, en BTT i en cotxe, però no a cavall», va explicar Esther Espadaler, membre de l'AMAC. En la volta, s'hi inverteixen dos caps de setmana cada mes per fer ruta, i per Setmana Santa s'ha fet la sisena etapa, amb un passeig pel Priorat, el Baix Camp, l'Alt Camp i la Conca de Barberà. La ruta, però, s'allunya dels convencionalismes propis d'una cursa, perquè, de fet, no ho és ni es va idear perquè ho fos. «Aquí ningú ve a competir. Això és una excursió a cavall entre amics i gent que té afició pel món del cavall, ja sigui perquè et ve de família o perquè t'hi has aficionat», va destacar Espadaler, organitzadora d'una de les quatre etapes que es van fer des de divendres fins ahir.

Tot al detall

En total hi participen una quarantena de genets amb el respectiu cavall, i també hi ha acompanyants i contacte permanent amb veterinaris i ferradors, i més gent que col·labora en tasques de logística, com ara transportar aigua, pinso compost, fenc, palla, civada i garrofes, la dieta bàsica dels cavalls i elements imprescindibles, juntament amb les ferradures. «Un cavall mal ferrat pot acabar coix», va remarcar Espadaler, que celebra que les pluges de l'hivern hagin fet que el paisatge sigui molt més verd i que, a més, hi hagi més rierols i tolls que mai perquè els cavalls puguin beure aigua i evitar així una càrrega innecessària de líquid. De tota manera, divendres es va fer de nit al refugi de la Mussara, i com que no hi havia aigua, s'hi van haver de pujar mil litres d'aigua. Una de les peculiaritats de la ruta hípica per Catalunya és que cadascuna de les etapes porta el segell d'un dels socis de l'associació. D'aquesta manera es descarrega de feina els dirigents de l'ens, i tal com va recordar Espadaler: «Cada persona ens porta per on creu que es poden veure coses i llocs interessants.»

De Valls a l'Espluga

Tot i que les instruccions que es van lliurar als participants indicaven que es completarien uns 90 quilòmetres des de Valls fins a l'Espluga de Francolí, finalment en van fer més de 150, passant per l'Albiol, la Mussara, Torroja del Priorat i Prades, municipis dels quals van assaborir les delícies gastronòmiques. A diferència d'una competició, «aquí importa que el cavall sigui resistent i valent, que confiï en el genet i que s'adapti a tot», va resumir Espadaler. La setena etapa, de l'Espluga a Mollerussa, tindrà lloc els dies 17 i 18 d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.