Societat

La vida social

Diàleg de campanes

Toc conjunt i coordinat de trenta campanes de quinze esglésies i ermites de la Vall d’en Bas amb motiu del 900è aniversari de la de Sant Esteve

El bisbe de Girona presideix la missa i beneeix el nou altar i una rosassa

Els pobles que formen la Vall d’en Bas estan acostumats a anar a l’una. I més després de 50 anys en què van decidir ajuntar-se administrativament creant un sol municipi. Ahir, ho van exemplificar amb un diàleg de les campanes de tots els campanars de la vall amb motiu de la commemoració del 900è aniversari de la consagració de l’església de Sant Esteve d’en Bas.

Sota la coordinació del músic i expert en aquest instrument musical, social i religiós Xavier Pallàs, mitja hora abans de l’ofici presidit pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, una trentena de campaners van fer anar els batalls de 30 campanes de 15 campanars del municipi. Hi van participar els campaners de les esglésies parroquials de Sant Esteve, Hostalets, Joanetes, Puigpardines, Sant Privat, la Pinya, el Mallol i Falgars, i també de les ermites situades a la plana i a les muntanyes de la vall de Sant Simplici, Sant Quintí, Pujolriu, Sant Miquel de Castelló, Santa Magdalena del Mont, Massegur i Sant Joan dels Balbs.

A part de l’envergadura d’aquest repicament conjunt de campanes, es va aconseguir una sonoritat molt espectacular. Xavier Pallàs va voler donar una pinzellada artística a aquest esdeveniment musical convertint la Vall d’en Bas en una gran orquestra. Tots els campaners estaven coordinats i van seguir una partitura creada especialment per a l’ocasió. A dos quarts d’onze del matí, va començar a sonar el campanar de Sant Esteve i s’hi van anar afegir la resta dels campanars. L’objectiu, segons Pallàs, era crear una mena d’ona expansiva de so per tota la vall. I s’hi va reeixir. Durant la mitja hora que va durar l’acte, els campaners, i per tant les campanes, van anar interactuant entre si teixint una mena de diàleg que va arribar al moment culminant quan les 30 campanes van sonar alhora.

Aquesta tocada de campanes, a part de festejar l’aniversari de l’església de Sant Esteve d’en Bas, també tenia per objectiu posar en valor els tocs de campana com a element del patrimoni cultural.

Aquest espectacle de campanes es va poder seguir de qualsevol punt de la vall. Abans, el coordinador de l’esdeveniment va aconsellar no situar-se a prop dels campanars participants, sinó buscar punts estratègics amb diversos campanars equidistants, per exemple, el punt de la plana entre Hostalets i Sant Esteve d’en Bas o entre el Mallol i Puigpardines. Per als més excursionistes, se’ls va recomanar pujar a Santa Magdalena o a Falgars i escoltar el toc de campanes des d’una posició elevada.

En la missa de commemoració del 900è aniversari, el bisbe va ungir el nou altar amb oli crismal i el va beneir. En el sermó, va fer una analogia entre les pedres nou vegades centenàries del temple amb les “pedres vives” que són els qui conformen l’Església catòlica. El bisbe també va inaugurar el vitrall de la rosassa. La part festiva va anar a càrrec de la faràndula dels pobles de la vall. I és que, a la Vall d’en Bas, tots són un.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia