Rècords amb el febrer més calorós de l’última dècada
Les màximes superen els 25 graus cap al sud del país i les altes temperatures s’han disparat en setze estacions de la xarxa del Meteocat
El bloqueig anticiclònic afecta tot el centre d’Europa
Una primavera abans d’hora, amb temperatures més pròpies del mes d’abril que de finals de febrer. Segons els registres que recollia ahir la xarxa d’estacions del Servei Meteorològic de Catalunya les màximes superaven en molts punts els 25 graus amb el rècord de fins a 27 que registraven al municipi d’Aldover, al Baix Ebre.
Unes temperatures altes que es repeteixen des de fa dies amb rècords en 16 estacions de les 144 que té la xarxa del Meteocat repartides a tot el territori, on es recullen ininterrompudament registres dels últims deu anys.
La situació meteorològica de bloqueig anticiclònic que dura des de principis de febrer està ajudant a aquesta pujada de les temperatures i s’està notant en altres països europeus. A l’oest de Gal·les, dimarts superaven els 20 graus, el valor més alt en un mes de febrer al Regne Unit des que hi ha registres. Unes màximes a ple febrer, que també s’enfilaven a l’Estat espanyol, on el cap de setmana passat batien rècord amb una màxima de 21,2 ºC a Sòria i 23,1 ºC a Saragossa, un valor que no s’havia registrat mai des que hi ha dades, des del 1951.
Els meteoròlegs no esperen canvis importants a curt termini i per al cap de setmana es mantindran les temperatures. Tot sembla indicar que el mes de març començarà com es tancarà el febrer.
Sol i calor que alguns banyistes més atrevits ja aprofiten des de fa dies per anar a la platja. Una imatge primaveral que contrasta amb els que planifiquen activitats de muntanya a les estacions d’esquí encara obertes i amb neu a les pistes. Des de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esqui de Muntanya confien que hi hagi un canvi de temps per poder allargar la temporada coincidint que la Setmana Santa cau més tard.
A la calor inusual per a l’època s’hi ha d’afegir la falta de precipitacions dels últims mesos. No plou de manera generalitzada a tot el país des l’1 de febrer, amb uns registres testimonials a la zona del Pirineu amb 10 mm i quantitats inferiors a l’interior i al litoral, a excepció de la Costa Brava, on no va caure ni una gota.
Inversió tèrmica
Aquests dies de temperatures primaverals es mantindrà la inversió tèrmica amb contrastos extrems, com ara les glaçades que hi ha a les fondalades i valors molt alts en llocs enlairats. La situació anticiclònica també provoca la mala qualitat de l’aire en molts punts del territori en espera de precipitacions que ajudin a netejar l’ambient.
LES FRASES
LA XIFRA
LA FRASE
Amb tanta calor al camp es pateix i tot s’accelera
Les altes temperatures han avançat la florida dels fruiters de la zona de ponent amb el temor que un canvi de temps sobtat pugui fer baixar les temperatures i malmetre la flor i la fruita que ja tenen molts arbres. “Al camp no es treballa bé amb tanta calor... sembla que sigui estiu”, assegura el delegat d’Unió de Pagesos al Maresme, Pep Riera, que veu com a l’horta amb tanta calor tot es desajusta i s’accelera. “Quan remuntàvem dels aiguats de la tardor la calor ens desprograma. Ara sobra de tot: espinacs, raves i amb els excedents que ens arriben d’Europa s’acaba enfonsant el mercat”, lamenta Riera.
A la Catalunya interior la falta d’aigua durant tants mesos té els camps ben eixuts. “No verdeja i ara faltarà veure si es pot recuperar amb el que plogui a la primavera, si serà suficient”, indica el delegat d’Unió de Pagesos.