El fet migratori a través del rap
És el títol del rap que han escrit i enregistrat als equipaments municipals dels estudis de la Marfà, a Girona, i que ha estat premiat
Un grup de vuit joves participants de Càritas Diocesana de Girona han escrit i enregistrat un rap, anomenat Reflexos, en el qual s’expressen les dificultats que suposa emigrar sense referents i integrar-se a la societat d’acollida. La cançó, que inclou també un vídeo, ha estat reconeguda amb una menció especial del Concurs Hip-Hop per la Pau, organitzat per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) de la Generalitat de Catalunya.
Els premis es van entregar dijous passat, 29 de febrer, al migdia, en un acte a la Biblioteca de l’ICIP a Barcelona. El jurat va destacar la “diversitat lingüística i l’esforç per rapejar en llengua no materna”.
Els participants formen part del projecte Formació en Alternança, de Càritas Diocesana de Girona, que ofereix formació a joves tutelats i extutelats per l’administració, que estan en situació de vulnerabilitat. La majoria d’aquests joves han viscut processos migratoris sense suport ni referents familiars, i no disposen de recursos suficients per aconseguir una inserció social i laboral plena.
Des de Càritas Diocesana de Girona, se’ls ofereix formació en competències bàsiques i formació tècnica i professional. El projecte es complementa amb una beca formativa perquè puguin cobrir les necessitats bàsiques i, alhora, se’ls motiva perquè assisteixin a formació externa, aprenguin la llengua d’acollida i puguin obtenir un títol reconegut.
Reflexos és el títol de la cançó de rap que els joves han escrit i enregistrat amb el suport dels tècnics del projecte. L’enregistrament es va fer als equipaments municipals dels estudis de la Marfà, a Girona.
En els darrers mesos han sorgit polèmiques interessants i interessades sobre els problemes que generen els menors que arriben sense acompanyants i què passa quan compleixen els divuit anys i han de deixar els centres d’acollida. El rap enregistrat i premiat per aquest grup de joves parla de les seves dificultats per ser acceptats i de les seves il·lusions de cara al futur.