Comencen els treballs per restaurar la torre de guaita de Montgat

L'edifici és bé cultural d'interès nacional i les obres duraran vuit mesos

El projecte consisteix en la restauració de la torre, s'aturarà el procés de degradació i es garantirà la seva conservació en el futur. Les obres s'emmarquen en el programa Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat 2008-2011 i comportaran la completa recuperació de la torre de guaita de l'antiga masia de Ca l'Alzina, com a monument històric de la població de Montgat; s'aturarà el procés de degradació actual i es garantirà la conservació de la torre en el futur.

El 2007 es va redactar el projecte executiu de la restauració que ara comença i que té un termini de vuit mesos. Els treballs de millora tindran un cost de més de 165.000 euros, a càrrec de la Diputació de Barcelona.

D'acord amb la voluntat de l'Ajuntament, l'edifici serà adaptat per a la visita pública i presentat a la ciutadania com a museu on s'explicarà, d'una manera didàctica, el seu passat, la seva funció com a torre de guaita i de defensa, i els vincles que va mantenir amb la població en períodes de guerres o d'enfrontaments amb els pirates sarraïns –d'aquí ve el sobrenom de Torre de los Moros–. Per això es respectarà l'accés original, que permetrà una millor comprensió de l'espai i de l'ús primitiu, i es facilitarà la visita als pisos adaptats al nou ús. També s'explicaran les relacions que tenia la torre amb la masia, tant des del punt de vista històric com constructiu.

Un bé cultural

La torre de guaita de Ca l'Alzina va ser bastida en el darrer quart del segle XVI, adossada a la façana de migdia de la masia, que ja existia i que havia perdurat, en condicions d'abandó i de degradació molt avançades, fins al 1987, any en què es va enderrocar per a la construcció del passeig marítim, i va quedar dempeus només la torre. La torre és bé cultural d'interès nacional (BCIN) des del 1949, pel seu caràcter d'arquitectura militar. Des de l'any 1989, el servei de patrimoni arquitectònic local ha portat a terme una sèrie d'estudis –arqueològics, històrics i constructius–, així com un avantprojecte de restauració i reutilització de la torre.

L'alcalde de Montgat, Jordi Ràmia (PSC), va reconèixer que «ja feia temps que es volia fer aquesta intervenció», i va voler remarcar la importància de la torre de guaita «no tan sols per a Montgat sinó també per a tota la comarca».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.