El Parlament insta l’Església a denunciar tots els abusos
La cambra se solidaritza amb les víctimes i reclama a les institucions que actuïn per evitar i destapar agressions
Cinc casos arriben a la comissió episcopal de Girona per l’exrector de Vilobí d’Onyar
El ple del Parlament va fer ahir una declaració institucional de suport a les víctimes d’abusos sexuals infantils, consensuada per tots els grups, que condemna específicament les actituds que pretenen “restar gravetat” als comesos per alguns sacerdots, per la qual cosa insta les autoritats eclesiàstiques a “comunicar a la justícia ordinària” tots els casos de què tingui coneixement. La petició arriba després que en els darrers mesos han sortit a la llum nous casos de persones ja adultes que van patir abusos sexuals durant la infància, fet que “ha de fer reflexionar” sobre la importància de la seva detecció, abordament, denúncia i visibilització. El text condemna genèricament les agressions i els abusos contra els infants, i expressa la solidaritat amb les víctimes i els seus familiars. A més, insta les institucions i els organismes competents que col·laborin amb la justícia i actuïn per prevenir-los i denunciar-los, ja siguin en els àmbits familiar, escolar, religiós o del lleure infantil i juvenil. La declaració la va llegir el secretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós, abans que els portaveus dels grups es fessin una fotografia conjunta a les escales amb representants d’entitats que defensen els drets dels infants.
Precisament ahir es va saber que cinc presumptes víctimes han denunciat l’exrector de Vilobí d’Onyar, mossèn Tomàs Pons, davant la comissió del Bisbat de Girona que n’investiga presumptes abusos a menors entre els anys seixanta i vuitanta. Des de principis de febrer, de fet, ja s’han recollit més d’una dotzena de testimonis sobre el cas, entre els quals el del mateix capellà, que ara té 91 anys i que viu retirat a Arbúcies, els quals serviran de base a l’informe que s’enviarà al Vaticà, en què no es descarta encara que apareguin més casos.
Es preveu que el document es trameti a la Santa Seu a mitjan març. Fonts del Bisbat van explicar ahir a l’ACN que la Congregació per la Doctrina de la Fe hauria de trigar poc llavors a emetre una resolució sobre el cas, que podria comportar que se li retiri el ministeri. En paral·lel, segons va avançar també Catalunya Ràdio, el Bisbat posarà els fets en coneixement de la fiscalia, tot i que els delictes ja podrien estar prescrits.
La comissió, integrada per un capellà, un assistent i una psicòloga, ha parlat amb les cinc víctimes, que haurien patit tocaments i abusos per part de mossèn Tomàs, mentre la resta de testimonis amb qui ha contactat són gent vinculada al poble, al col·legi Bell-lloc del Pla o a altres llocs on va estar, com ara Siurana d’Empordà.