Societat

Obren casa per a joves migrants no acompanyats, a Caldes

Es tracta del mas Can Manco, i acull vint d’aquests nois majors d’edat

Gestionada per Càritas, la iniciativa s’emmarca en el programa d’acompanyament dissenyat per la Generalitat de Catalunya

Càritas Diocesana ha començat a gestionar a Caldes de Malavella la primera casa d’acollida destinada a joves immigrants no acompanyats que són majors d’edat. Es tracta de la masia Can Manco, que és el primer projecte de tot Catalunya creat específicament per a persones majors d’edat. El servei està gestionat per Càritas Diocesana, tot i que s’emmarca dins del programa d’acompanyament de joves immigrants que té la Generalitat.

De fet, els vint usuaris que té actualment aquesta casa d’acollida provenen de diversos centres d’emergències, centres residencials d’acció educativa (CRAE), però també hi ha joves que vivien al carrer. La casa té diversos educadors socials que s’encarreguen d’ajudar-los a buscar cursos de formació, ofertes laborals i també tramitar tots els papers per regularitzar la seva situació. Els joves poden quedar-s’hi durant tot un any. Tot i així, poden marxar en qualsevol moment.

La directora del projecte, Maite Salvador, ha afirmat que el principal objectiu és aconseguir que aquests nois tinguin un passaport, perquè poden tramitar el NIE, un document essencial per poder aspirar a cursos de formació que ofereix el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i altres entitats o administracions.

Aquest és el cas de l’Abdessamad Boulahfa, un jove de 18 anys que està estudiant per ser ajudant de cuina. Cada dia va fins a Figueres per poder estudiar. El jove ha explicat que “és molt difícil arribar-hi” perquè ha de buscar diferents combinacions de transport, però que té “molta paciència” perquè sap que necessita aquesta formació per poder treballar. L’Abdessamad ha explicat que cada dia els joves s’aixequen a les vuit del matí, esmorzen i després fan activitats al centre.

Un dels educadors, Joel Macias, ha parlat dels valors que hi ha al darrere de la creació d’aquest hort comunitari. “Si un enciam el plantes bé, dona més fruit. Això els pot servir per aprendre la cultura de l’esforç i de la importància del “treball en equip”, ha indicat.

D’altra banda, la directora del projecte ha detallat que no hi ha cap tipus de tensió entre els joves que viuen a la casa i els veïns de Caldes de Malavella. Maite Salvador ha explicat: “Els ciutadans ens han rebut amb les mans obertes”, i algunes persones s’han acostat per donar-los suport en activitats que s’organitzen i també els han cedit material.

LA XIFRA

12
mesos
és el temps màxim que poden estar els joves acollits als centres residencials d’acció educativa.

LA FRASE

Hi ha persones que estudien per ser cuiners, n’hi ha que volen ser mecànics, i d’altres, perruquers
Maite Salvador
Directora del projecte

LA XIFRA

20
joves
són els que acull Can Manco, de Caldes de Malavella, que ara ja gestiona Càritas Diocesana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia