Societat

J. MARCÓ / PILAR ALSINA

AMOS D’UN OBRADOR DE CERÀMICA I TERRISSA DE QUART AMB MÉS DE CINC CENTS ANYS D’HISTÒRIA

“Els nous materials i la globalització ens han obligat a reinventar-nos”

Els seus responsables volen convertir l’experiència en el motor per impulsar, formar i oferir oportunitats a estudiants d’arts plàstiques interessats en els secrets de la ceràmica

Mig segle d’història?
Més, els Marcó ja treballaven a Quart (Gironès) des del 1473 i a finals del segle XIX es van dedicar a la producció artesana de càntirs, cossis i altres atuells, que s’exportaven a Cuba des del port de Sant Feliu de Guíxols.
I després?
A principis del 1900, Frederic Marcó, que volia obrir noves perspectives de negoci, es va traslladar a l’obrador de Gustau Violet, que col·laborava amb Aristides Maillol, i posteriorment es va traslladar als tallers del Museu de Louvre, on va aprendre noves tècniques que va importar a Catalunya per convertir l’obrador de Quart en un espai d’aprenentatge i experimentació, un centre de trobada d’artistes com ara Rafael Masó, Esteve Monegal, Enric Casanoves, Fidel Aguilar, Aristides Maillol, Emili Ferrer, els germans Busquets o Adolf Fargnoli que s’ha mantingut fins avui.
Un llegat important?
I tant, actualment disposem d’un fons artístic, fotogràfic i documental que s’inicia al segle XIX i arriba als nostres dies, un llegat en el qual es poden trobar peces i motlles que van des del modernisme fins a l’actualitat, sense oblidar el noucentisme. En aquest aspecte, es poden trobar obres elaborades per l’obrador al Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, el Museu de Belles Arts Jacint Rigau de Perpinyà, el Museu Nacional de Ceràmica de Sevres, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu del Càntir d’Argentona, el Museu de la Ceràmica de la Bisbal o el Museu de la Terrissa de Quart.
El món de la ceràmica ha canviat, costa sobreviure?
L’aparició dels nous materials i també la globalització ens ha obligat a reinventar-nos. Al nostre obrador, les dues últimes generacions, Àngel Marcó Prats, el seu fill Jaume Marcó Cambó i la seva nora Pilar Alsina i Marquès, aquesta en qualitat de mestra artesana divulgativa, han rebut el títol de mestre artesà; el 2012 vam quedar finalistes als premios nacionales de cerámica i hem iniciat col·laboracions amb escoles d’art superior i disseny i universitats de Catalunya conjugant tradició i innovació. Amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya hem treballat per promoure l’emprenedoria artística entre els alumnes del darrer curs d’estudis superiors d’arts plàstiques i disseny: Projecte Talent-Art.
Han deixat enrere la ceràmica i s’han obert a noves propostes?
Des de fa tres anys el nostre treball s’emmarca dins el projecte d’emprenedoria creativa i cultura viva caracteritzat per una gestió transversal, interdisciplinària i inclusiva. Hem convertit Marcó en un obrador obert per a molts artistes, artesans i arquitectes d’arreu.
Emprenedoria creativa?
És una part d’una proposta, que es basa a potenciar el talent creatiu, ajudar els joves interessats a treballar en la ceràmica a donar-los noves oportunitats per trobar feina o per poder desenvolupar el seu talent. És per això que hem apostat per estar als centres de formació i universitats catalanes i treballem per imbricar la innovació i la tecnologia amb la voluntat de convertir-nos en un taller contemporani d’avantguarda.
Com?
El nostre projecte es situa dins del marc de la cultura viva i es basa a protegir, valorar i convertir el llegat –cultura, tradició i patrimoni– en recursos artístics i pedagògics que han de servir per poder impulsar aquelles àrees d’activitat que actuen com a tractores de molta altra activitat econòmica del territori.
Una aposta local i nacional?
Neix com a projecte local per convertir-se en projecte de país, amb la voluntat d’entrar de ple en l’escena internacional. La nostra idea és encetar el diàleg, acollir, impulsar, formar i promocionar mobilitat de joves emprenedors dins l’àmbit de la creació artística i artesana contemporània. El projecte s’emmarca dins el ferm propòsit de fomentar i reforçar les relacions existents entre els estudiants d’arts plàstiques i disseny del territori català, transformant la seva vocació en una professió econòmicament rendible.
Amb un objectiu determinat?
El nostre lema és: créixer compartint coneixement. Partim del compromís ètic de participar en el desenvolupament de les persones i impulsem un ecosistema de treball col·laboratiu que ens ajuda a tenir veu pròpia i fer de l’obrador un espai de referència en l’àmbit de l’aprenentatge, de l’emprenedoria creativa i del pensament contemporani. Un centre capaç d’obrir noves vies a la creativitat entre diferents disciplines; de generar moments de reflexió i debat destinats a provocar diàlegs i interrelacions multidisciplinaris a àmbit internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Mor un motorista a la C-14 a Vilanova de l’Aguda

Vilanova de l’Aguda
medi ambient

Ulldecona prepara un segon pou d’emergència per abastir tant el reg com la ciutadania

Ulldecona
medi ambient

Denunciats quatre furtius

Barcelona
economia

Queixes de treballadors de la neteja per l’impagament de la nòmines

Cambrils

Reconeixen el projecte ‘Gironat’ com a bona pràctica municipal

girona
EL PORT DE LA SELVA

Una analítica determinarà si l’aigua de xarxa torna a ser apta per al consum

EL PORT DE LA SELVA
Medi ambient

Primera campanya antiincendis amb ambulància 4x4 de l’àrea metropolitana

Barcelona
LLORET DE MAR

Més de 50 persones gaudeixen del programa Apropa Cultura

LLORET DE MAR
societat

Una trentena de joves llança objectes contra els Mossos a la festa major

bescanó