Entre la sal i l'aigua dolça
El Prat ens convida a assaborir el delta del Llobregat, patrimoni cultural, econòmic i ecològic de primer ordre al bell mig de l'àrea més poblada del país
Carxofada popular al Prat de Llobregat aquest cap de setmana, Fira d'Espàrrecs de Gavà al principi de maig, Ruta de la Tapa de Viladecans –amb productes propis i de l'entorn– fins al 15 de maig... La gastronomia de l'horta floreix a la primavera al delta del Llobregat tot regalant-nos un motiu més per recórrer l'àrea més poblada del país –hi viuen unes 600.000 persones– i descobrir el ritme vertiginós a què antics aiguamolls s'han convertit en terrenys agrícoles, urbans i industrials. Allà on el Llobregat arriba al mar dibuixa un paisatge ple d'indrets sorprenents que podràs descobrir pel teu compte o conèixer millor amb les visites i les activitats que programa la Porta del Delta.
El delta del Llobregat –98 quilòmetres quadrats– és el segon en extensió de Catalunya i un dels principals centres de comunicacions i logístics d'Europa. El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà, Castelldefels, Cornellà i l'Hospitalet de Llobregat són les ciutats que conformen aquest territori. Destaca pel fet de tenir o plantejar grans infraestructures, però també per oferir una gastronomia mestissa i diversa, sempre basada en els productes autòctons hortícoles, fruiters i avícoles, molts d'ells amb denominació de qualitat.
La franja d'aiguamolls litorals, hereus de la barreja entre el mar i la terra, entre la sal i l'aigua dolça, entre la sorra, les argiles i els llims són avui dia espais protegits i constitueixen el principal patrimoni del Prat. Punt de partida i d'arribada de milers i milers de persones que entren a Catalunya per aire, el Prat de Llobregat no és una ciutat típicament turística, però allotja interessants elements d'interès patrimonial i artístic. La Telegrafia, obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch de 1911, és l'única estació telegràfica de la Marconi Wireless Telegraph Company que es conserva en tot l'Estat. Es troba en terreny de l'aeroport, com el mural de ceràmica obra de Joan Miró de la Terminal B.
Al centre, hi ha la torre Balcells, un edifici eclèctic, seu de diferents entitats culturals i que alberga el Museu del Prat. Però és també la porta del Delta, el camí que ens endinsarà en espais naturals, de vegetació exquisida i territoris privilegiats com ara l'estany del Remolar o la maresma de les Filipines –la reserva natural més extensa del delta, ubicada al terme municipal de Viladecans–, on podem observar ànecs que descansen o martinets i bernats que busquen aliment.
Tot el territori del delta és pla o té suaus relleus, cosa que el fa especialment adequat per al passeig en bici per a tota la família. Així podrem descobrir alguns dels vint hàbitats naturals d'interès europeu. Els estanys de ca l'Arena, cal Tet, la Ricarda, la Magarola, la Murtra, el paratge dels Reguerons o les basses de can Dimoni. O alguna de les pinedes més ben conservades de tot el litoral català, com ara la de can Camins. Tot això vertebrat pel riu, que fa de connector biològic entre el litoral i l'interior del país.
Cinc quilòmetres separen el Prat de l'Hospitalet de Llobregat, única ciutat del delta que no pertany al Baix Llobregat. Assentada sobre la plana litoral, entre el marge esquerre del riu i Barcelona, aquesta localitat del Barcelonès –la segona ciutat més poblada del país– ha sabut mantenir els trets que l'han definit en el passat. Si us hi arribeu del 22 al 25 d'abril la trobareu en festes. L'Hospitalet celebra les Festes de Primavera, una «bona oportunitat per conèixer millor la ciutat, els carrers i les places, les entitats i la gent», saluda la seva alcaldessa.
La carretera C-32 ens porta de l'Hospitalet a Castelldefels en vint minuts per descobrir un municipi banyat per una platja de prop de sis quilòmetres que recull el Mediterrani. Però Castelldefels també és una ciutat que descansa als peus del parc natural del Garraf, un espai singular de gran valor ecològic. Un punt de partida per a una ruta verda és cal Ganxo, antiga masia adaptada com a centre d'activitats ambientals, a la zona sud del parc i a un quilòmetre del centre.
Límit amb Castelldefels, Gavà és plena d'atractius per descobrir. El primer, quatre quilòmetres de litoral marítim i una pineda única, de 400 metres d'amplada, que arriba arran de mar.
PER ARRIBAR-HI
DADES D'INTERÈS
Diumenge de carxofes al Prat
M.J.R.Quan arriba la primavera es fan al Prat activitats per donar a conèixer les propietats naturals i les qualitats culinàries de la carxofa. Aquest diumenge, al parc del Fondo d'en Peixo s'hi celebra la cinquena Carxofada Popular, una festa lúdica i gastronòmica al voltant d'aquest producte. La jornada començarà a partir de les 12 del migdia, amb animació infantil, venda de verdures conreades al delta i l'actuació musical de PachaMama i Sibaritas de la calle. El menú, a un preu de 6 euros, serà a base de carxofes a la brasa, botifarra amb mongetes, pa, vi, aigua i postres. L'any passat hi van assistir més de dues mil persones.
La carxofa (o escarxofa, com tradicionalment s'anomena al Baix Llobregat) és la verdura més representativa del Prat i de la comarca i es prepara per obtenir el segell de qualitat d'indicació geogràfica protegida.