La meitat de places per reforçar el GRAF queden vacants després de l'incendi d'Horta

Només 26 bombers aspiraven a una de les 33 places convocades per a la campanya d'estiu, i tan sols se n'han cobert 14

No havia passat mai que a unes proves per accedir al cos del GRAF s'hi presentessin tan pocs aspirants. És més, molts dels bombers que fins ara es presentaven a les proves ho feien perquè aquest grup de reforç del cos de bombers gaudia d'un prestigi que ha quedat seriosament malmès després del tràgic incendi d'Horta. Si algú es pensava que fer-se del GRAF era convertir-se en un heroi infal·lible, la realitat va demostrar que aquesta és una feina de molt de risc, fins i tot més risc que la que assumeix un bomber convencional. L'impacte emocional que ha causat l'accident en el si del col·lectiu i tot el sofriment que han hagut de suportar els bombers revivint el tràgic succés per culpa de la comissió d'investigació que es va crear al Parlament han fet caure en picat la confiança per incentivar les vocacions. Només els bombers professionals podien aspirar a una de les 33 places del GRAF convocades per reforçar la campanya d'aquest estiu, i només s'hi van presentar 26 aspirants, tots bombers professionals actius, que és la primera condició per poder accedir al GRAF. Molts altres que abans de l'accident d'Horta havien mostrat interès i fins i tot havien manifestat la intenció de presentar-s'hi en la pròxima convocatòria, finalment es van fer enrere. Alguns han reconegut a aquest diari que van desistir-hi per pressions familiars. «El que ha passat és molt gros, i és comprensible que les nostres famílies tinguin més temors ara que abans», admetia ahir un d'aquests bombers que van renunciar a presentar-se a les proves per ser del GRAF. On els efectes de l'accident han tingut un impacte més contundent és a la regió de Lleida, d'on provenien els cinc bombers morts a Horta. En aquesta regió el Departament d'Interior no va rebre ni una sola sol·licitud per entrar al GRAF.

La direcció general de Prevenció i Extinció d'Incendis admet que l'accident d'Horta ha tingut una influència determinant en aquest descens de les vocacions per ser integrant del GRAF, si bé sosté que hi ha altres causes que també s'han de tenir en compte i que expliquen l'escassa resposta que ha tingut la convocatòria per a l'estiu. Entre aquestes altres causes, segons va explicar ahir una portaveu de la direcció general, s'hi ha de comptar el fet que l'accés al GRAF és una especialització que per a alguns bombers no és prou atractiva, perquè limita la seva tasca als incendis forestals, i també la mobilitat que comporta ingressar en alguna d'aquestes unitast, ja que només disposen de quatre bases –una per demarcació–, mentre que de parcs de bombers n'hi ha molts més per escollir. Malgrat les 19 places vacants que no es podran cobrir, el Departament d'Interior confia que amb la dotació actual –una vuitantena d'efectius humans– n'hi haurà prou per afrontar la campanya d'estiu.

El PP acusa Saura de convertir Horta en un parc temàtic

Les visites guiades exclusives per a bombers que ha organitzat el Departament d'Interior perquè tots els professionals que vulguin puguin veure sobre el terreny l'escenari de l'accident d'Horta van provocar ahir la reacció irada del diputat del PP Rafael Luna, que en una nota de premsa difosa pel seu partit acusava el conseller Joan Saura de voler convertir l'incendi d'Horta de Sant Joan en un «parc temàtic per a visites turístiques». Luna va posar en dubte ahir que la finalitat d'aquesta acció sigui realment voler resoldre totes les preguntes que plantegin els bombers sobre l'accident, «sobretot tenint en compte les reticències que va mostrar el mateix Departament d'Interior perquè es constituís la comissió d'investigació del Parlament». Pel diputat conservador, al darrere d'aquestes visites «hi ha un intent del conseller Saura de dur a terme un rentat de cara mediàtic de la seva gestió al capdavant d'Interior», una gestió que Luna no dubta a qualificar de «nefasta».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El govern diu que tindrà el certificat de ciberseguretat el 2025 i lamenta l’informe de la Sindicatura

MATARÓ
religió

“En 1.000 anys es cometen errors, però tot ajuda a créixer si es reconeix”

barcelona
Palamós

Prohibeixen el bany a la platja Gran per la presència d’un peix agulla imperial

Palamós

Manlleu canvia la caserna de la Guàrdia Civil per habitatge públic

MANLLEU
espai

La missió Polaris s’enlaira per aconseguir la primera caminada espacial privada

barcelona

S’endarrereixen les sancions per no dur l’etiqueta ambiental a la ZBE

Viladecans

Nova condemna per al llibreter neonazi Pedro Varela

BARCELONA
salut

Els oncòlegs es queixen de desgast professional abans del congrés

Barcelona

La piscina municipal redueix els incidents a l’estiu gràcies a l’increment de vigilància

figueres