Més de 75.000 catalans sense cap prestació ni servei
Un de cada tres catalans en situació de dependència no rep cap servei ni prestació tot i tenir una dependència reconeguda per llei. És el que es coneix com “els llimbs de la dependència”, una terra de ningú que afecta més de 75.000 catalans, la xifra més alta de tot l’Estat.
Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe El caos de la dependència, presentat ahir per l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), que conclou l’existència de diferències i desigualtats entre les comunitats autònomes a l’hora d’aplicar la llei de la dependència.
Actualment, hi ha 19 tipologies respecte de qui és dependent i com n’és, i respecte dels serveis i les prestacions que requereixen, una situació que la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, va qualificar com un “caos”.
Atenció a la tercera edat
ACRA proposa diverses mesures per combatre i solucionar la situació, com la creació d’una Conselleria d’Atenció a la Gent Gran que doni a aquest àmbit la importància que es mereix pel que fa a competències, amb un ministeri estatal del mateix tipus o decisions que haurien de convertir l’atenció a la dependència en el quart pilar de l’estat del benestar, juntament amb l’educació, la sanitat i les pensions. Es tracta d’una mesura política contundent en un context d’increment demogràfic, molt necessari si realment es vol donar sortida a la situació actual de sobre envelliment.
Un informe elaborat per CEAPs, patronal majoritària de l’Estat, Gerokon i ACRA també estableix elements comparatius entre comunitats. Castella i Lleó és la que té un percentatge més reduït de persones en els llimbs de la dependència (1,33%) i Catalunya és qui ostenta el percentatge més elevat (32%).