Decoradors de ciutats
L’ONG Youthpower porta a les ciutats europees un pla pilot que promou la integració de joves en risc d’exclusió social
La iniciativa d’art urbà es va iniciar al país nòrdic
El projecte de Youthpower va arribar a la Facultat de Belles Arts de la UB amb el propòsit de promoure la integració de joves en risc d’exclusió social ensenyant-los l’ofici de pintar edificis. Tot i que va començar a Suècia, el projecte s’ha expandit per Europa i ha començat a l’Estat espanyol, Letònia i Polònia de manera simultània. Pintem Barcelona, com es coneix l’obra que es va començar l’1 d’abril passat a la ciutat comtal, va reunir tant estudiants d’art del centre com joves en risc d’exclusió social, així com estudiants que van venir des de Suècia. En aquest cas, l’encarregada de supervisar el projecte i qui va ajudar els joves és l’artista Pierrine Honoré, il·lustradora i dissenyadora gràfica francesa que viu fa anys a Barcelona.
Però Barcelona no ha estat l’única ciutat catalana amb la presència de Youthpower. El dimecres 27 de març, es va iniciar el projecte a l’Hospitalet a l’Escola de Disseny Serra i Abella amb el propòsit de pintar diferents façanes per tal que es formi una ruta plena de color pintada tant per joves locals com per joves en risc d’exclusió social.
Una de les peces clau del projecte és disposar d’artistes locals perquè facin el paper d’instructors durant tot el procés. Pintem l’Hospitalet va tenir l’ajuda de l’artista Núria Toll, que va fer de guia als participants des del disseny del mural. La Fundació Contorno Urbano de l’Hospitalet va ser l’encarregada de lligar ciutat, escoles, alumnat i artistes amb aquest projecte.
La fundació té experiència en projectes semblants a la ciutat de l’Hospitalet, on l’art urbà és una eina per apoderar la comunitat. Pedro Alejandro, un jove suec participant en el projecte, va explicar que estava “molt agraït per l’oportunitat de venir a Barcelona i treballar l’art urbà amb artistes”, igual que la resta de companys.
El desembre del 2017 el projecte va rebre el finançament del programa Erasmus + per tal de començar una col·laboració amb les ciutats. Amb aquesta unió, es pretén construir una Europa pionera en nous mètodes que generin un valor afegit, que aposta per viure en comunitat, en la qual es comparteixen recursos i s’estima la diversitat.