L'Estat espanyol convoca una cimera per prendre mesures sobre la crisi aèria provocada pel núvol de cendra

Alemanya i França reobren alguns aeroports en el quart dia de caos aeri a Europa

L'agència europea de la seguretat aèria Eurocontrol xifrava en 63.000 els vols suspesos des de l'inici del caos aeri pels efectes del núvol volcànic. Les pèrdues de les companyies aèries es calculen en 600 milions d'euros després de quatre dies sense vols. En aquest sentit, amb 313 instal·lacions paralitzades, els aeroports europeus han perdut prop de 146 milions d'euros, segons les dades del Consell Internacional d'Aeroports i de l'Associació d'Aerolínies Europees. Aquestes dues associacions van qüestionar la proporcionalitat de les restriccions imposades i van demanar-ne la revisió.

La reunió d'avui dels ministres de Transports de la UE intentarà buscar solucions per «garantir la mobilitat dels ciutadans europeus», segons va dir ahir José Blanco. El ministre va explicar que l'Estat espanyol s'ha ofert com a plataforma intercontinental per donar sortida als vols transoceànics.

Tot i que el núvol de cendra continuava afectant el cel europeu, estats com ara Alemanya, França i Noruega reobrien alguns aeroports. Aquest és el cas dels de Berlín, i de Frankfurt, Hamburg, Hannover i Leipzig. L'Estat francès, que manté els aeroports del nord, inclòs els de París, tancats fins demà, va reobrir els del sud: Tolosa de Llenguadoc, Marsella, Bordeus, Montpeller, Pau, Biarritz i Perpinyà. Noruega, Croàcia i Polònia van reobrir part del seu espai aeri, i altres, com ara el Regne Unit i Àustria, van posposar la reobertura fins avui. L'Estat espanyol va reobrir ahir a la tarda els aeroports.

La situació al volcà

L'erupció del volcà Ejarfallajökull, al sud d'Islàndia, es manté estable i no s'han registrat episodis de crescuda de les aigües pel desgel de la glacera en les últimes 36 hores, segons van informar les autoritats islandeses. També es manté la recomanació de l'ús de mascaretes per sortir al carrer en les zones més afectades a l'illa per les precipitacions de cendra. Les autoritats de l'illa van insistir que el 90% del país, inclosa l'àrea de la capital, Reykjavík, no s'han vist afectades directament per l'erupció. D'altra banda, segons una estació d'observació suïssa, el núvol comença a esvair-se ja que les partícules de cendra han entrat en contacte amb la part baixa de l'atmosfera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.