Societat

Els Mossos fan servir la pistola elèctrica per reduir un veí d’Alcover que amenaçava de suïcidar-se

El cos fa ús d’aquest dispositiu per primer cop a la regió policial del Camp de Tarragona

Els Mossos d’Esquadra han fet servir la pistola elèctrica per primer cop a la regió policial del Camp de Tarragona per reduir i immobilitzar un home de 34 anys que amenaçava amb treure’s la vida a Alcover (Alt Camp). Els fets van passar el 20 d’abril quan, cap a dos quarts de quatre de la matinada, la policia va rebre l’avís que un veí amb diverses malalties mentals diagnosticades havia anunciat la intenció de suïcidar-se. Els agents el van localitzar al carrer del Bisbe Barberà del municipi, però van haver d’extremar les precaucions perquè estava molt alterat i brandava una eina de fusteria amb una llarga fulla d’acer tallant. A més, duia una ampolla de vidre amb alcohol i presentava mostres evidents d’anar begut, mentre amenaçava que es tallaria el coll i que s’emportaria algú per davant.

En una ocasió anterior l’home ja va intentar agredir els agents i altres persones amb una arma blanca, i en el passat també li constaven diverses temptatives de suïcidi. Després d’intentar calmar-lo, un dels agents va haver de fer ús del Dispositiu Conductor d’Energia (DCE) que tenia assignat per evitar que l’home es lesionés a ell mateix o a altres persones. Abans de poder immobilitzar-lo i de traslladar-lo en ambulància cap a un centre psiquiàtric, va aconseguir fer-se un petit tall al coll.

Segons el Cos dels Mossos d’Esquadra, la utilització per primer cop a la regió policial del Camp de Tarragona de la pistola elèctrica, un dispositiu TASER X2, es va fer seguint el protocol establert. La normativa preveu l’enregistrament d’imatges i so des del moment que es procedeix al seu ús mitjançant una càmera fixada al pit de l’uniforme de l’agent.

Una eina a mig camí entre l’arma de foc i la defensa

En una entrevista amb l’ACN, el cap de la regió policial del Camp de Tarragona, l’intendent Ramon Chacón, explica que aquests dispositius són “una eina més” a mig camí entre l’arma de foc i la defensa reglamentària o la reducció amb les mans. L’intendent apunta que aquesta mena de dispositius s’acostumen a fer servir amb persones que es troben “fora de si” i que, en unes altres circumstàncies, per reduir-les caldrien “tres, quatre o cinc policies que poden generar lesions tant per uns com pels altres”.

Chacón detalla que la policia té tres requisits bàsics per fer servir les pistoles elèctriques: avisar el ciutadà que es farà ús del dispositiu contra ell, informar-lo que l’actuació quedarà enregistrada pel dispositiu personal de gravació i dur un desfibril·lador extern per garantir l’assistència mèdica a la persona contra qui s’hagi aplicat la descàrrega.

Els dispositius conductors d’energia de la policia catalana són d’un color groc cridaner perquè tant la ciutadania com els agents que intervinguin en l’actuació puguin identificar amb claredat que no s’està fent ús d’una arma de foc. Segons l’intendent, persones multireincidents o que es mostren agressives amb altres persones acostumen a deposar l’actitud quan el policia l’adverteix que en farà ús i desenfunda la pistola elèctrica.

Moviments registrats en un programari encriptat

A més, Chacón subratlla que el sistema està “molt fiscalitzat” i que ofereix les màximes garanties al ciutadà. I és que totes les accions que es fan amb la pistola elèctrica -posar o treure el fiador, disparar o repetir la descàrrega- queden enregistrades en un programari encriptat que no es pot manipular. Cada vegada que fan ús del dispositiu, els Mossos fan un atestat que s’envia al jutjat i posen les imatges a disposició d’una comissió de vídeocontrol.

Les pistoles elèctriques es van començar a implantar a Catalunya el setembre passat amb l’objectiu de reduir el temps d’immobilització, garantir l’ús de la mínima força indispensable i reduir el patiment, tant de qui rep la descàrrega com dels mossos que intervenen en l’actuació. Les Taser les porten els caps de torn i els grups especialitzats que donen suport en l’àmbit de la seguretat ciutadana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.