la contra

«A Girona es beu bé»

Sommeliers, restauradors i comerciants, junts en una jornada sobre els vins de l'Empordà

«La qualitat dels vins de l'Empordà ha millorat. I ho ha fet perquè els cellers miren de fer poca producció però bona. I l'èxit d'una zona vinícola és saber quins són els seus límits i saber amb qui competeixes.» Així valora els vins de l'Empordà el president de l'Associació de Sommeliers de Catalunya, Jordi Bort, i ho va fer públicament ahir en la segona edició de les jornades professionals sobre vins de l'Empordà, que es van fer al Mas Marroch de Vilablareix amb l'assistència d'uns 500 professionals, la majoria restauradors, sommeliers i comerciants especialitzats. En la jornada es va poder fer un tast dels millors vins dels cellers de l'Empordà de l'anyada 2007 de negre criança, una verema qualificada d'excel·lent. En total, els assistents van poder tastar uns 120 vins de l'Empordà.

Per Bort les comarques gironines mantenen una diferència respecte d'altres zones de l'Estat, i és que «els que les visiten saben que s'hi menja bé, i cada vegada més, a Girona es beu bé». En els darrers deu anys i gràcies a la inquietud dels viticultors de les comarques gironines, els vins de la DO Empordà s'han anat revalorant en la restauració. A més, a la demarcació només hi ha una denominació d'origen. I aquest és un factor, segons va assegurar ahir Bort, que la beneficia, «no com altres zones que tenen quatre o cinc DO que els obliga a fer un esforç econòmic d'introducció de referències». Per Bort, l'única competència que té la DO Empordà és la DO Empordà. «Cada vegada més, els vins de l'Empordà s'atreveixen a sortir no només sols sinó també amb els quaranta-set cellers que pertanyen a aquesta DO a fer una defensa de la seva tipicitat i de la seva diversitat, que és molt àmplia», va assegurar.

Segons l'opinió de Bort, els viticultors de la DO Empordà tenen deures a fer, encara, com ara que «facin menys exportació i que venguin molt més al mercat local». «Molts cellers de l'Empordà coneixen més Suïssa, Alemanya, Itàlia i França que la mateixa ciutat de Girona. Veuen millor exportar que dedicar-se al mercat local», va dir. Per Bort, la DO Empordà ha estat durant molts anys el «germà petit de la colla», però «ha sabut llegir quins eren els èxits i els fracassos dels més grans». Per això s'atreveix a dir que «avui és una de les DO catalanes i de l'Estat que fan més qualitat».

Aquesta segona trobada l'organitzava el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Empordà, per tal de promoure els vins empordanesos, anomenats també «vins de tramuntana». «Des del consell regulador apostem fermament per potenciar la nostra presència en societat, treballem per promoure la imatge de marca de prestigi i per promocionar i fer difusió d'aquest vi de l'Empordà, una zona amb una tradició vitícola de més de 2.000 anys d'història i que té com a tret característic la força de la tramuntana», asseguren. Actualment la zona de producció de la DO ocupa una superfície d'unes 2.000 hectàrees de vinya i la integren quaranta-set cellers i 363 viticultors. L'elaboració de vi en la verema del 2009 va ser de 51.188 hectolitres, i en la campanya 2008/2009 es van exportar 4.134 hectolitres, segons les dades facilitades pel mateix consell regulador. Els cellers que van participar en la presentació amb un estand són AB Bodegues, Bodegas Trobat, Castell Peralada, Celler Arché Pagès, Celler Can Sais, Celler Cooperatiu d'Espolla, Celler Marià Pagès, Celler Martí Fabra, Celler Martin Faixó, Celler Roig Parals, Cooperativa Agrícola de Garriguella, Empordàlia, Espelt Viticultors, Gelamà, Grup Oliveda, La Vinyeta, Mas Estela, Masetplana, Mas Llunes, Masia Serra, Oliver Conti, Pere Guardiola, Terra Remota, Terrer d'en Tassis, Vinyes dels Aspres i Vinyes d'Olivardots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.