Societat

Víctor Català ja té un espai propi a l’Escala

La segona planta de l’edifici Alfolí de la Sal serà un espai de recerca de l’escriptora

L’escriptora Víctor Català –el pseudònim de Caterina Albert– ja té un espai propi al seu poble, l’Escala. Des d’ahir al matí, la segona planta de l’edifici Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala és un punt per a la recerca i la difusió de l’obra de l’escriptora escalenca. Ahir també es va inaugurar el nou arxiu històric i fotogràfic del municipi, també a l’Alfolí de la Sal.

Segons l’Ajuntament, la inauguració de l’espai va coincidir amb la presentació del facsímil del manuscrit original de Solitud (tirada limitada a 150 exemplars numerats), que s’ha fet amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’escriptora. Aquests exemplars seran de consulta pública a les biblioteques més importants de Catalunya, a més de la de l’Escala, i serviran com a regals de protocol.

El procés de recopilació de material i restauració de l’obra va començar amb la donació de l’hereu, Lluís Albert, de l’obra literària i artística de Caterina Albert/Víctor Català a l’Ajuntament de l’Escala. La restauració ha tingut el suport del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

Cinc Claus

L’espai de l’Alfolí de la Sal de l’Escala no és l’únic que recorda l’escriptora escalenca. Dissabte que ve, dia 29, s’estrenarà un espai obert per a visites guiades a la capella de Santa Reparada de Cinc Claus, antiga propietat de Víctor Català. I al recinte del Clos del Pastor hi haurà una exposició de part de l’obra de l’escriptora. En aquest recinte hi havia hagut la casa museu, que reobrirà l’any que ve, un cop renovada.

L’Ajuntament vol conservar a l’Arxiu Històric i a l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala el llegat ingent de Català, format per uns 10.000 elements, entre manuscrits literaris, correspondència, edicions i traduccions de l’obra, pintures, dibuixos, col·lecció d’arqueologia, fotografies i objectes personals, “amb l’objectiu de difondre l’obra de l’escriptora i artista tant al públic especialitzat com al gran públic”.

L’Espai Víctor Català inclou l’obra artística més representativa (olis i dibuixos), especialment els que fan referència a Solitud i al paisatge. Hi ha també les primeres edicions i traduccions d’aquesta coneguda novel·la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANITAT

Detecten a Suècia el primer cas de la variant més letal d’mpox fora de l’Àfrica

BARCELONA

Una alga invasora s’expandeix al fons marí del PN de les Illes Medes

TORROELLA DE MONTGRÍ
successos

Rescaten un home que havia caigut en un pou

HORTA DE SANT JOAN

L’arqueopac de les Coves de Serinyà s’estrena amb 650 visitants en un mes

BANYOLES
tradicions

Els carrers de Gràcia ja llueixen però el conflicte per la cultura popular no s’atura

BARCELONA
política

La UB se situa entre les 200 millors universitats del món

barcelona
Meteorologia

Desactivada l’alerta per risc de precipitacions fortes

BARCELONA

Cassà de la Selva ha superat els 90 litres per metre quadrat durant l’episodi de pluja

CASSÀ DE LA SELVA

Un arbre caigut sobre una catenària ha tingut la via tallada a Fornells fins fa una hora

FORNELLS DE LA SELVA