Societat

L’Ajuntament de Caldes obté 2,6 milions d’una finca del PGA

L’equip de govern destinarà la meitat dels diners de la venda de la parcel·la a construir l’escola de música

L’alcalde defensa que l’operació patrimonial possibilita projectes sense apujar impostos

La venda d’una parcel·la municipal a les instal·lacions del PGA Golf permetrà a l’Ajuntament de Caldes de Malavella ingressar 2,6 milions d’euros i fer, entre altres equipaments, una escola de música. Aquesta és l’operació que ha tancat el consistori i que l’actual equip de govern, de Junts per Caldes i el PSC, troba exemplar. “Això ens ha de permetre tirar endavant projectes sense apujar impostos”, afirma l’alcalde, Salvador Balliu (Junts per Caldes).

El batlle considera que l’operació de l’Ajuntament consisteix a vendre patrimoni per obtenir-ne de nou, però d’un altre tipus. “Ja vam dir que seria per tenir patrimoni, i no val a destinar els diners per fer festes.” Amb els diners obtinguts, la intenció dels gestors municipals és construir una escola de música, valorada en 1,2 milions d’euros, destinar 300.000 euros en habitatges socials i 300.000 més a comprar un magatzem, assenyala Balliu, batlle des del 2011.

En l’anterior mandat, la Plataforma Independent de Caldes (PIC) –que ara no és al ple– i ERC havien demanat en algun ple que la venda de parcel·les de titularitat de l’Ajuntament tingués, com a norma, una clàusula que obligui a destinar una part dels diners obtinguts a serveis socials. Això, però, ja està previst en l’actual operació de compravenda. La finca venuda és al carrer dels Tapiots en el sector residencial del Golf E2.1. S’hi podran fer 10 habitatges amb un sostre màxim de 2.500 m².

Els compradors de la parcel·la són la societat PGA Golf de Caldas SA, un dels promotors del desenvolupament urbanístic del complex, on ja hi ha dos hotels i on la construcció d’habitatges és incessant. A curt termini, el punt de control en l’accés a les instal·lacions de Caldes s’avançarà uns 200 metres i serà més a prop de la rotonda que hi ha sota l’A-2. La finca venuda és, justament, molt a prop d’aquest punt.

“Ni un duro”

Per Balliu, una operació d’aquest tipus “és una de les coses d’aquest vessant empresarial que no costa ni un duro a la gent”. L’actual president del Consell Comarcal de la Selva en funcions afirma que Caldes és un dels pocs ajuntaments que té capacitat per fer aquestes accions. “Per mi, estan molt ben fetes. Sense tocar la butxaca a ningú, es poden fer grans projectes.”

L’operació s’ha alentit més del compte perquè la taxació final, de 2,1 milions d’euros, apujava el valor de la finca, de 10.273 metres quadrats. Al principi, la parcel·la municipal tenia assignat un valor d’1,4 milions, segons havia reconegut l’anterior equip de govern, de CiU, el mes de juny del 2017. En la finca traspassada, “s’hi podrien fer cases aparellades”, diu el batlle.

LA FRASE

Aquestes coses estan molt ben fetes: sense tocar la butxaca a ningú, es poden fer grans projectes
Salvador Balliu
alcalde de caldes (Junts)

Els 1,3 milions de la venda del 2013

En el pressupost del 2016, l’Ajuntament preveia uns ingressos de 19 milions d’euros, comptant-hi la venda de la parcel·la del Golf, taxada finalment en 2,1 milions (sense IVA). La incorporació de la venda, que passarà aquest mes per ple, haurà de fer possible desenvolupar els projectes esmentats per l’alcalde; és a dir, l’escola de música i de formació i els 300.000 euros en habitatges socials. L’escola de música es construirà al solar on hi havia hagut la casa dels mestres.

És la segona parcel·la del PGA que ven l’Ajuntament. El desembre del 2013, el consistori en va vendre una altra, per valor d’1,3 milions d’euros. Igual que ara, l’equip de govern estava format per Junts –aleshores CiU– i el PSC, que va rebre el suport del PP en la venda. Aquells diners van fer possible, entre altres coses, urbanitzar els terrenys de l’institut, comprar l’ermita de Sant Maurici i posar gespa artificial al camp de futbol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia